The importance of the service industry on economic growth: The case of Switzerland
Hizmet sektörünün ekonomik büyümedeki önemi: İsviçre örneği
- Tez No: 354966
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA OĞUŞ BİNATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Hizmet Sektörü, Ekonomik Büyüme, Reel Sektör, Eş bütünleşme, Nedensellik, Service industry, Economic growth, Cointegration test, Switzerland, Granger Causality, Economy
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finansal İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışmada, Hizmet sektörünün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki artan önemimi inceleniyor. Çalışmada ampirik olarak İsviçre'nin hizmet sektörünün ekonomik büyüme ve makroekonomik değerlere olan etkisini araştırılıyor. Çalışmada İsviçre'nin hizmet sektörünün ekonomik büyümeye olan katkısını birim kök analizi, Johansen eş bütünleşme testi ve Granger nedensellik testleri kullanarak test edilmesi amaçlanmıştır. Veriler 1999:1-2012:4 dönemine ait verilerden faydalanılmıştır. Bu amaçla, önce İsviçre'deki hizmet sektör hacmi ile GSMH, daha sonra finans sektörü ile GSMH değişkenleri arasındaki ilişkiler incelenmiş ve bu aşamada“En Küçük Kareler Yöntemi”,“Johansen Juselius”Eş bütünleşme Testi ve“Granger Nedensellik”analizinden faydalanılmıştır. Analiz sonuçları, İsviçre ekonomisinde Hizmet sektörünün ekonomik büyümeyi önemli derecede etkilediğini göstermektedir. Finans sektörü ile GSMH arasında da uzun vadede bir ilişki analizler sonucunda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This paper focuses on the Service Sector and its growing importance in developed and developing countries. The paper empirically analyses the effects of the service industry to the economic growth and macroeconomic indicators in Switzerland using cointegration and Granger causality tests. Quarterly time series data were used covering the period from the last quarter of 1991 to the last quarter of 2012. The main purpose of this project is to empirically determine the relationship between service industry and economic growth and Swiss financial sector by using unit root test, co-integration test and Granger causality test based on the data from 1991 to 2012 of Switzerland. Both long run relationship and short run causality are investigated using quarterly data. Cointegration test and Granger Causality test are used after checking the unit root of each variable. The cointegration tests indicate the existence of a long-run cointegrating relationship between the Swiss service sector and its economic growth. Further there exist also a long-run cointegrating relationship between the Swiss financial sector and economic growth.