Kalkınma ajanslarında muhasebe düzeni ve bir uygulama örneği
Accounting system and supervision in development agenci̇es and a sample application
- Tez No: 354975
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÜL KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma Ajansları, Kalkınma Ajanslarının Muhasebesi, Kalkınma Ajanslarının Denetimi, Development Agencies, Accounting of Development Agencies, Supervision in Development Agencies
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada, kalkınma ajanslarının muhasebe düzeni ve denetimi konusu ve kalkınma ajansları tarafından muhasebe düzeni incelenmiştir. Çalışmada, birinci ve ikinci bölüm literatür taraması sonucu elde edilen teorik bilgilerden ve üçüncü bölüm de muhasebe kayıt örneklerine yer verilerek üç bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kalkınma ajansını kavramsal çerçevede tanımlayarak, Dünya da ve Türkiye'de kurulma amaçlarını ve faaliyet gösteren kalkınma ajansları hakkında bilgi vererek, ülkemizde kalkınma ajanslarını muhasebe düzeni ve denetimi ile ilgili bilgi vererek uygulanma yöntemini örneklendirmektir. Bu kapsamda, birinci bölümde; kalkınma ajansları, Dünya da ve Türkiye'deki kalkınma ajansı örnekleri, kalkınma ajanslarının teşkilat yapısı, kalkınma ajanslarını hedefleri, kalkınma ajanslarına yöneltilen eleştiriler ve çözüm önerilerine ait teorik bilgiye yer verilmiştir. İkinci bölümde; kalkınma ajanslarında muhasebe, muhasebe işlemlerinde görevlilerin sorumlulukları, temel kavramları, tekdüzen hesap planı, kalkınma ajanslarının denetimi, iç denetim ve dış denetim ile ilgili teorik konulara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde; kalkınma ajanslarının muhasebe kayıt örnekleri gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the accounting system and supervision topic, and the accounting system in Development agencies are analyzed. The study consists of three main parts. The first and second parts include the therotical knowledge derived after literature review. The third part includes accounting recording samples. The aim of this study is to exemplify the application method of development agencies in Turkey by defining them in conceptual framework; by giving information about the foundation aims of development agencies in the world and in Turkey; by giving information about the system and supervision. Under this scope, in the first part, the development agencies, samples of development agencies in the world and in Turkey, organizational structure of development agencies, the aims of development agencies, the critics of development agencies and solution suggestions are discussed. In the second part, accounting in development agencies, responsibilities of workers in development agencies, main concepts, single counting plan, supervision in development agencies, internal audit, external audit are discussed. In the third part, accountacy record samples are showed.