Tüketici etnosentrizmi ve menşe ülke etkisinin satın alma kararı üzerindeki etkisi
The effect of consumer ethnocentrism and country of origin effect on purchasing decision
- Tez No: 354974
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici ve Tüketici Davranışı, Tüketici Etnosentrizmi, Menşe Ülke Etkisi, Consumer and Consumer Behavior, Consumer Ethnocentrism, Country of Origin Effect
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, uluslar arası literatürde birçok kez çalışılmış olmasına rağmen, Türkiye'de az çalışma alanı bulmuş olan tüketici etnosentrizmi ve menşe ülke kavramlarını irdelemek ve Türkiye'den seçilen bir örnek üzerinde araştırma yapmaktır. Amaç, tüketici etnosentrizmi ve menşe ülke yazınına da kültürel anlamda bir çeşitlilik kazandırmaktır. Çalışmanın ilk bölümünde tüketici ve tüketici davranışı; ikinci bölümünde de tüketici etnosentrizmi ve menşe ülke kavramları ele alınmış, yazından örneklerle geniş bir biçimde sunulmuştur. Buna göre, tüketici etnosentrizmi, yabancı ürün satın almanın uygunluğunu tartışan ve yerli ürün satın alma güdüsü veren bir kavramdır. Menşe ülke etkisi ise, 'bir ürünün ait olduğu ülkenin, tüketicilerin karar ve satın alma davranışları üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkisi' şeklinde tanımlanabilir.Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, Niğde Üniversitesi bünyesinde yapılan çalışmanın sonuçları sunulmuştur. Üniversite bünyesinde eğitim düzeyi ile etnosentrizm düzeyi arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Bununla birlikte gelir düzeyi ile etnosentrizm düzeyi arasında negatif yönlü bir ilişkinin olmadığı görülmüştür. Yani gelir düzeyi arttıkça etnosentrizm düzeyi azalmamaktadır. Kadın tüketiciler daha etnosentrik düzeyde bulunmuştur. Yaş ile etnosentrik eğilim düzeyi arasında da pozitif yönlü bir ilişki bulunmamaktadır. Yani daha yaşlı tüketicilerin daha çok etnosentrik düzeyde oldukları şeklinde bir yorum yapılamamaktadır. Sonuçlar genel anlamda literatürdeki beklentileri desteklemekle birlikte, beklenmeyen bazı bulgularla da karşılaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, although it has been studied many times in international literature, is to investigate concepts of consumer ethnocentrism and country of origin, on which there are few studies in Turkey, and to do research on a sample selected from Turkey. The goal is to bring cultural diversity into consumer ethnocentrism and country of origin literature.Consumer and consumer behaviors are discussed in the first part of the study. In the second part of the study, the concepts of consumer ethnocentrism and country of origin are comprehensively discussed together with samples from the literature. Accordingly, consumer ethnocentrism is a concept that discusses the appropriateness of purchasing foreign products and that motivates people to buy domestic products. The effect of country of origin can be defined as 'the positive or negative effect the origin of a product on the consumers' decision making and purchase behaviors'. In the third part of the study, the results of the study conducted at Niğde University are presented. Education at the university level and a negative relationship between the levels of education and ethnocentrism. However, it is seen that there is no negative relation between the levels of income and ethnocentrism. In other words, the level of ethnocentrism does not decrease as the level of income increases. Female consumers are found to be more ethnocentric. There is no positive relation between age and level of education. That's to say, it can be inferred that older consumers are more ethnocentric. Although the results support the general expectation in the literature in general, some unexpected findings are also encountered.