Dynamic analysis of multi stage helical geared rotors with transfer matrix method
Çok kademeli helis dişli rotorların transfer matrisi yöntemleriyle dinamik analizi
- Tez No: 35500
- Danışmanlar: PROF. DR. H. NEVZAT ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dişliler, Dişli rotor dinamiği, Helis dişliler, Çok kademeli dişli rotorları, Statik iletim hatası, Transfer matrisi yöntemi, Gears, geared rotor dynamics, helical gears, multi-stage geared rotors, static transmission error, transfer matrix method
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZ ÇOK KADEMELİ HELİS DIŞLI ROTORLARIN TRANSFER MATRİSİ YÖNTEMİYLE Di NAMIK ANALİZİ OKAN, Safa Tarkan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Nevzat özgüven Şubat, 1994, 114 sayfa. Bu çalışmada, çok kademeli helis dişli rotor sistemlerinin dinamik analizi için Transfer Matrisi yöntemi kullanılarak bir matematik model geliştirilmiştir. Modelin işlerliğini görmek amacıyla bir bilgisayar programı yazılmış ve değişik sistem parametrelerinin etkileri incelenmiştir. Geliştirilen model ve program, dişli sistemlerinin mil sayısına ve değişik biçimlerine sinir koymaksızın analizine olanak tanımaktadır. incelenen sistemler dişli çiftleri, rulmanlar, diskler ve rotorlardan oluşabilir. Kütle dengesizlikleri, geometrik kaçıklıklar, statik iletim hatalarından kaynaklanan tahrikler sonucu oluşan serbest vezorlanmış titreşimlerin analizi yapılabilmektedir. Jiroskopik ve doğrusal olmayan etkiler ile kesme def ormasyonlari ihmal edilmiştir. Serbest titreşim analizinde, doğal frekanslar ve mod biçimleri hesaplanmiştir. Zorlanmış titreşim analizindeyse, belli bir frekans aralığı için dişli ikililerindeki dinamik yükün statik yüke oranı ve herhangi bir düğüm noktasındaki eğilmeler ile belli bir frekans için herhangi bir düğüm noktasındaki fırıldanma yörüngesi hesaplanabilmektedir. Helis açısı, alın genişliği ve rulman direngenliği gibi sistem parametrelerinin serbest ve zorlanmış titreşimler üzerindeki etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC ANALYSIS OF MULTI-STAGE HELICAL GEARED ROTORS WITH TRANSFER MATRIX METHOD OKAN, Safa Tarkan M. S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. H. Nevzat özgüven February, 1994, 114 pages. In this study, a mathematical model which utilizes Transfer Matrix Method is developed in order to analyze dynamics of multi-stage helical geared rotor systems. A computer program is written and a parametric study is performed in order to demonstrate the effectiveness of the model. The model and the program is developed so that a geared rotor system with any number of shafts and in any configuration can be analyzed. Systems may consist of bearings, disks, gear pairs and rotors. Free and forced response analysis of systems under forcings due to mass unbalances, geometric eccentricities and Static mTransmission Error can be carried out. Gyroscopic effects, shear deformations and nonlinearities are neglected. In free response analysis, natural frequencies and mode shapes are computed. Dynamic to static load ratio of gear pairs and deflections at any node for a specified range of frequency and whirl orbit at any node for a specified frequency can be computed in forced response analysis. Effects of some system parameters, such as helix angle, facewidth and bearing stiffness, on free and forced response are examined.