Bearing capacity of side expanded driven pile in sand
Yanal genişletilmiş çakma kazıkların kumlu zeminlerde taşıma gücü
- Tez No: 35501
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çakma kazık, kumlu zeminler, tabanı genişletilmiş kazıklar, numune hazırlanması, Driven Pile, Sand, Expanded Pile, Specimen Preparation
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZ YANAL GENİŞLETİLMİŞ ÇAKMA KAZIKLARIN KUMLU ZEMİNLERDE TAŞIMA GÜCÜ AKBULUT, Hakan Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ufuk ERGUN Şubat, 1994, 95 sayfa. Bu tezde, kumlu zeminde yanal genişlemelerin model çakma kazığın taşıma gücüne etkisi incelenmiştir. Bu amaçla 40x40 mm., 650 mm. uzunlukta bir kazık modeli dizayn edilmiş ve yapılmıştır. Değişik yüksekliklerde kesit genişletme için mekanik bir sistem kullanılmıştır. Zemin, 1000 mm. çapında 700 mm. derinliğinde bir tank içerisinde hazırlanmıştır. Kumlu zemin kuru yağdırma metoduyla hazırlanmıştır. Değişik yoğunluklarda kumlu numune hazırlamak için özel bir kum yağdırıcısı ve kazığı çakmak için de hidrolik bir yükleme mekanizması geliştirilmiştir. Kazığın toplam taşıma gücünün, yanal genişlemelerden dolayı büyük penetrasyonlarda kaydadeğer oranda arttığı görülmüştür. Bu artışların küçük oturmalarda ihmal edilebilecek mertebede olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, yükteki artışın kesitteki toplam genişleme ile doğru orantılı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BEARING CAPACITY OF SIDE EXPANDED DRIVEN PILE IN SAND AKBULUT, Hakan M.S. in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ufuk ERGUN February, 1994, 95 pages In this study, the effect of side expansions on the total ultimate load capacity of a model driven pile in sand has been investigated. For this purpose, a 40x40 mm.,650 mm. long model pile has been designed and manufactured.lt was possible to enlarge or expand the section of the pile at different levels by a mechanical wedge system after driving. A 1000 mm. diameter and 700 mm. deep tank was employed as pressure chamber. Sand was prepared by raining in the air. A particulate sand rainer and hydraulic loading system were made in order to prepare the sand sample of the required relative density and to drive the model pile into the sand. It was observed that due to side expansions at various levels the ultimate bearing capacity was increased considerably at large penetration values. The increase was negligible at small displacements, usual settlement levels. It has been found that the effects of side expansions were directly proportional to the total amount of the iiiexpansion area and it is independent of the projected area.