Models of the g-2.0006 electron spin resonance (ESR) signal growth curve in carbonates
Karbonatlardaki g-2.0006 elektron spin rezonans (ESR) sinyalinin büyüme eğrisi modelleri
  1. Tez No: 35517
  2. Yazar: OKTAY ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AY MELEK ÖZER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektron Spin Rezonans (ESR) metodu ile tarihlendirme, Elektron Spin Rezonans, Deniz kabuğu, Deniz mercanı, Karbonat. Bilim Dalı, Electron Spin Resonance (ESR) Dating, Electron Spin Resonance, Mollusc shell, Coral, Carbonate
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz KARBONATLARDAKÎ g = 2.0006 ELEKTRON SPİN REZONANS (ESR) SİNYALİNİN BÜYÜME EĞRİSİ MODELLERİ ÇETİN, Oktay Doktora Tezi, Fizik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ay Melek Özer Eylül 1994, 108 sayfa Güncel ve fosil karbonat örneklerinin büyüme eğrilerinin tanımlanabilmesi için birçok matematiksel fonksiyon denendi. Aragonit yapıda bulunan deniz mercanlarının ve deniz kabuklarının tarihlendirilmesinde kullanılan ve g-değeri 2.0006 olan ESR sinyalinin dozla büyüme eğrisinin en iyi bir şekilde üç doyum fonksiyonunun toplamı ile ifade edilebileceği bulundu. Tarihlendirme sinyalinin ısısal azalma eğrilerinin de en iyi bir şekilde üç tane birinci derece azalma fonksiyonunun toplamı ile ifade edilebileceği gösterildi. Tarihlendirme sinyalini oluşturan üç farklı sinyalin yaşam süreleri Arrhenius çiziminden hesaplandı. Deniz kabuklarının değişik türleriyle yapılan çalışmalar en düşük yaşam süresine sahip olan sinyalin yaşam süresinin 10°C de 2000 ile 14000 yıl arasında olduğunu gösterdi. Bu sinyalin yok edilebilmesi için örneklerin 150°C de 1 saat ısıtılması gerektiği bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELS OF THE g = 2.0006 ELECTRON SPIN RESONANCE (ESR) SIGNAL GROWTH CURVE IN CARBONATES ÇETÎN, Oktay Ph. D. in Physics Supervisor : Prof. Dr. Ay Melek özer September 1994, 108 pages Several mathematical equations for describing the growth curve of modern and fossil carbonate samples are discussed. The best approximation for the dose response of the g = 2.0006 ESR dating signal in aragonitic coral and shell samples was found by a combination of three single exponential saturation functions. Also the isothermal decay curves of the ESR signal proved to be best fitted by the combination of three first order decay functions. The lifetimes of the three components were obtained from an Arrhenius plot. For different species of mollusc shells the lifetime of the less stable component was found in the range 2000-14000 years at 10°C. This component can be removed by heating the samples at 150°C for a period of 1 hour.