Factors affecting the risk ratings assigned by decision-makers under uncertain situations: The case of international construction
Karar vericiler tarafından belirsiz koşullar altında atanan risk derecelendirmelerini etkileyen faktörler: Uluslararası inşaat örneği
- Tez No: 355285
- Danışmanlar: PROF. DR. İREM DİKMEN TOKER, PROF. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi, Risk ve Belirsizlik Durumunda Karar Verme, Risk Bakış Açısı, Kontrol Edilebilirlik, Risk Assessment and Management, Decision-Making Under Risk and Uncertainty, Risk Attitude, Controllability
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Uluslararası inşaat projelerinde risklerin değerlendirilmesi, risk yönetim sürecinin önemli bir parçasıdır. Proje riskleriyle ilgili mevcut verinin ve bilgi birikiminin eksik olması sebebiyle; nesnel/nicel risk değerlendirmesi bazı zorluklara neden olmakta ve buna bağlı olarak öznel/nitel risk değerlendirmesi inşaat endüstrisinde halen geçerliliğini korumaktadır. Olasılık-Etki (O-E) risk matrisi/tablosu, genellikle 1-5 Likert ölçeğinin kullanıldığı öznel/nitel risk değerlendirme yöntemlerinden en sık kullanılanlarından birini oluşturmaktadır. Ancak bu yöntem yaygın olarak kullanılmasına rağmen, karar vericilerin öznel risk değerlendirme sürecinde risklere atadıkları derecelendirmelerine dair bilgi eksikliği halen mevcuttur. Bu çalışmada,“karar vericilerin riske bakış açısı”ve“riskin kontrol edilebilirliği”hakkındaki varsayımları olmak üzere, iki önemli faktörün etkileri 1-5 Likert ölçeği kullanarak incelenmiştir. Araştırma, inşaat endüstrisinden 74 profesyonelin ve 7 akademisyenin katıldığı bir anket çalışmasıyla yürütülmüştür. Bu kapsamda, iki hipotez ileri sürülmüş ve karar vericilerin risk değerlendirme sürecinde risk faktörlerini atarken, riske bakış açısı ve kontrol edilebilirliği hakkındaki varsayımlarının en kritik iki faktör olduğunu onaylayacak biçimde hipotezlerin geçerliliği test edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, uluslararası inşaat projelerinin risk değerlendirme uygulamalarında risk ölçümü yapan profesyonellere yardımcı olmaktır. Çalışmanın bir diğer amacı ise, farklı karar vericiler tarafından atanmış risk derecelendirmelerinin değişkenliğinin sebebini araştıran karar vericilere yol göstermektir. Bu çalışmada, inşaat endüstrisi profesyonellerinin, O-E risk matrislerinin eksikliklerine dikkatleri çekilerek, bu matrislerdeki risk atamalarını etkileyebilecek risk faktörleri konusunda uyarılmaları amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Assessing risk in international construction projects is an essential part of the risk management process. Due to the lack of available data and knowledge about the project risks, objective/quantitative risk assessment is facing with some challenges and subjective/qualitative risk assessment is still a prevailing technique in the construction industry. The Probability-Impact (P-I) risk matrix/table is one of the frequently used techniques among the subjective/qualitative risk assessment methods, which usually utilizes a 1 to 5 Likert scale. However, although it is very widely used, lack of knowledge still exists about the factors that may affect the risk ratings that decision-makers assign to risks during qualitative risk assessment process. Therefore, this research examines the effects of two important factors such as ''decision-makers' attitudes toward risk'' and their assumption about ''risk controllability'' on the risk ratings using 1-5 scaling. The research was conducted via a questionnaire survey where the 74 professionals and 7 academics from the construction industry participated in this survey. Two hypotheses are proposed and then tested for their validity, confirming that risk attitude and assumptions about risk controllability are the two critical factors that can affect the risk ratings while decision-makers assign ratings during the risk assessment process. The aim of this study is to help professionals who carry risk assessment exercises to measure risk in international construction projects. Also, to help decision-makers who are looking for the causes of variance in the risk ratings being assigned by different individuals. This research is a reminder for the industry professionals to think about the efficient usage of the Probability-Impact risk ratings and become aware of the factors that affect these ratings before their application.