Visual structures for generative design search spaces
Üretken tasarım çözüm alanlarında görsel yapılandırma
- Tez No: 355294
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İPEK GÜRSEL DİNO, PROF. DR. AHMET CAN BAYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: üretken tasarım sistemleri, tasarım çözüm alanı, görsel strüktürler, genetik algoritmalar, tasarım alternatifleri, generative design systems, design search spaces, visual structures, genetic algorithms, design variations
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Tasarımda hesaplamalı tasarım yöntemlerinin uygulanmasıyla birlikte, tasarım edimi, problem çözümleme süreci tasarımcının süreç ve tasarım nesnesiyle olan ilişkisi, ona dair algısı ve onu temsil etme yöntemleri değişmektedir. Üretken tasarım stratejileri ile tasarım nesnesi tasarım sürecine dönüşmektedir. Üretken tasarım metodları çoklu tasarım çözümlerine yol açmakta ve bu dönüşüm tasarım çözüm alanını çözüm olasılıklarını artırarak genişletmiştir. Hesaplamalı ve üretken tasarım üretme yöntemleri dahilinde otomatikleştirilmiş tasarım üretme süreci göz önüne alındığında, tasarım süreciyle tasarımcı ilişkisi ve etkileşiminin azalmıştır. Böylelikle otomatikleştirilmiş tasarım üretme sürecinde tasarımcı edimlerinin ve tasarımcının süreç ve çözüm alanıyla görsel bağlantısının artırılması gerekmektedir. Bu aşamada, bu tez üretken tasarım sistemlerini incelerken, tasarımcının karmaşık çözüm alanlarını görsel olarak değerlendirmesi, çözüm alanlarının yapılandırması ve süreçle iletişimini artırmak üzere, tasarımcı odaklı bir perspektifte görsel strüktürleri yöntem olarak önermektedir.
Özet (Çeviri)
With the adoption of computational strategies in design, the act of design, the process of problem solving, and the interaction, understanding and the representation of design artefacts has changed. With generative design methods, the understanding of design as artefact gives way to design as process. Generative methods entail multiple design solutions, which enlarge the design search space due to the large number of possible design solutions. Regarding the automated design generation process, the interaction of the designer through the design process has been decreased. Hereby, there appears a need for the amplification of designerly actions during the design process to assist designers in the exploration of complex design search spaces. This thesis investigates the use of generative methods in design, and proposes visual structures as a visual complexity management tool for complex design search spaces. Such visual structures have the potential to amplify the interaction between the design search spaces and the designers.