A study on induction of minicell formation by FTSZ overproducing L-form E. coli
FTSZ'nin fazla üretimi yoluyla L-form E. coli'de mini hücre oluşumunun indüksiyonu üzerine bir çalışma
- Tez No: 355295
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ÖZCENGİZ, DOÇ. DR. MAYDA GÜRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: L-form E. coli, FtsZ, mini hücre, vesikül sekresyonu, akış sitometrisi, L-form E. coli, FtsZ, minicell, vesicle formation, flow cytometry
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Büyüme ve bölünme özelliğine sahip olan, ancak hücre duvarı olmadığı için protoplast ve sferoplast halde bulunan bakteriler için L-form, L-faz veya L-varyantları gibi terimler kullanılmaktadır. Mutasyona uğramış LW1655F+ suşu E. coli K-12 ana suşundan türetilmiş olup hücre duvarından, periplazmik boşluktan, kamçı ve fimbriya yapılarından ve dış zardan yoksundur ve L-form E. coli olarak adlandırılmıştır. Mini hücreler küçük, hücre benzeri yapılardır ve hücre büyümesinin logaritmik aşamasında üretilirler. Ancak genomik DNA'ları olmadığından bölünemezler. E. coli K-12 ana suşundan mini hücre üretimi, bu suşun genomic DNA'sının minB lokusundaki bir mutasyonla indüklenebilir. Buna ilaveten, FtsZ proteininin çubuk şekilli E. coli'de iki-yedi misli fazla üretilmesi ile de mini hücre üretiminin sağlanabildiği daha önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Bu çalışmanın ana amacı, FtsZ proteininin fazla üretiminin yuvarlak yapıda ve hücre duvarından yoksun olan L-form E. coli'de mini hücre üretimine neden olup olmayacağını incelemektir. Model organizmanın laboratuvar koşullarında sorunsuz büyütülmesi ve FtsZ proteininin bu model organizmada ifade edilip normalden 2.25 kat fazla üretilmesi gibi sorunların aşılmasının ardından yapılan elektron mikroskopik analizlerde hiçbir modifikasyon yapılmayan L-form E. coli hücrelerinde vesikül benzeri yapıların üretildiği saptanmıştır. Literatürde bu bakteri suşunun vesikül üretimi yaptığına dair bir bilgi bulunmamasına karşılık, Listeria monocytogenes türünün L-formlarında vesikül üretimi olduğu rapor edilerek bu vesikül yapılarının birer üreme birimi oldukları öne sürülmüştür. Aynı oluşumların L-form E. coli'de de üretildikleri ilk kez bu çalışmada gösterilmiştir. Akış sitometri çalışmaları, L-form E. coli'de FtsZ'nin fazla üretiminin L-form E. coli'ye kıyasla ortama daha dazla sayıda vesikül salgılanmasına neden olduğunu göstermiştir. Gerek L-form E. coli, gerekse de onun FtsZ proteinini fazla üreten türevi tarafından mini hücre üretilip üretilmediği belirsiz kalmışsa da, bu araştırma iki yeni bulguyu ortaya koymuştur: (i) L-form E. coli, hiç bir değişikliğe uğratılmaksızın spontane biçimde vesikül-benzeri yapılar üretmektedir, ve (ii) bu organizmanın FtsZ proteinini fazla üreten türevinde vesikül sekresyonu önemli ölçüde artmıştır.
Özet (Çeviri)
L-form organisms (or L-phase, L-variants) are cell wall-deficient (CWD) bacteria consisting of protoplasts and spheroplasts that have the ability to grow and divide. The mutant strain LW1655F+ (also known as L-form E. coli) was originally derived from the parental E. coli K-12 parental strain and is known to be deficient in cell wall, periplasmic space, flagella, fimbriae and outer membrane. Minicells are small cell-like structures that do not have genomic DNA and are produced during the logarithmic phase of growth during which division event does not occur. Minicell production in E. coli K-12 parental strain can be induced by introducing a mutation at the minB locus of the bacterial genome. Moreover, previous studies have shown that overproducing FtsZ to two to seven folds led to minicell production in rod-shaped E. coli K-12. The present study originally intended to investigate whether spherical; cell-wall deficient L-form E. coli is also capable of producing minicells upon overproduction of FtsZ. To achieve this, two types of model organisms were used: a) L-form E. coli, b) L-form E. coli overproducing 2.25-fold more FtsZ as constructed in the present study. Electron microscopy analyses of the organism demonstrated that L-form E. coli cells spontaneously produced vesicle-like structures. Such spontaneous vesicle production was previously reported for other L-form bacteria such as Listeria monocytogenes, yet the current study is the first to demonstrate this event in L-form E. coli. Furthermore, flow cytometric analyses revealed that overproduction of FtsZ in L-form E. coli significantly increased the number of vesicles released into the growth medium when compared to L-form E. coli. Although minicell formation by both L-form E. coli and its FtsZ overproducing derivative could not be verified and remained ambiguous, the present study demonstrated two new findings: (i) L-form E. coli spontaneously produces vesicle-like structures without any modification, and (ii) FtsZ overproduction in such cells leads to a significantly increased vesicle secretion.