Nonlinear control of unmanned aircraft formations
İnsansiz uçak formasyonunun doğrusal olmayan kontrolü
  1. Tez No: 355327
  2. Yazar: SEGUN ARIYIBI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OZAN TEKİNALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Aracı, Otonom Kol Uçuşu, Duruma Bağlı Ricatti Denklemi, Lyapunov, Lider-Takipçi Yaklaşımı, UAV, Autonomous Formation flight, SDRE, Lyapunov, Leader-follower approach
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tezde iki insansız uçağı sabit geometrik bir formasyonda uçurmak için bir lider-takipçi yaklaşımı çalışılmıştır. Formasyondaki ilk uçak lider olarak ikincisi ise takipçi olarak belirlenmiştir. Lider önceden belirlenmiş bir rotayı takip ederken takipçi lidere göre sabit bir konumu korumayı hedeflemektedir. İlgili kinematik denklemler doğrusal olmadığından takipçinin göreceli güdümü için Lyapunov tabanlı ve Duruma Bağlı Ricatti Denklemi (SDRE) olmak üzere iki doğrusal olmayan kontrol yöntemi önerilmiştir. Formasyon kontrol problemi çözüldükten sonra takipçinin istenen göreceli konumu koruması için takip etmesi gereken rota belirlenir. Bu rotayı takip edebilmesi için takipçinin belli açısal konumlara sahip olması gerekmektedir. Takipçinin gereken açısal konumlara getirilmesi yönelim kontrol problemi olarak adlandırılmaktadır. Önerilen algoritmaların simülasyonu ve testi lider ve takipçi için SIG RASCAL 110 İnsansız Hava Aracının (İHA) doğrusal modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Doğrusal İHA modellerinin yönelim kontrolü için LQT kontrolcüler kullanılırken formasyon kontrol problemi Lyapunov ve SDRE algoritmaları ile çözülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a leader-follower approach is employed to make two unmanned aircrafts fly in a fixed geometrical formation. The first aircraft in the formation is designated as leader and the second is treated as the follower. The leader maintains a prescribed trajectory while the follower tracks and maintains a fixed relative distance from its leader. Since the associated kinematic equations are nonlinear, the relative guidance of the follower using two nonlinear control approaches, the Lyapunov based control algorithm and the State Dependent Riccati Equation, (SDRE) based algorithms are proposed. After the formation control problem has been solved, the follower must fly in certain attitudes for it to realize the desired flight paths needed to fly in the desired geometrical formation. This is called the attitude control problem. Simulations and tests of our proposed algorithms were carried out using a linear model of the SIG RASCAL 110 UAV for both the leader and follower UAV. Lyapunov and SDRE algorithm were used to solve the formation control problem, while linear quadratic tracking, (LQT) controllers were used on the linear models for the attitude control problems.