Design of an irradiation test facility for space applications
Uzay uygulamaları için radyasyon test tesisi tasarımı
  1. Tez No: 355328
  2. Yazar: DİLEK KIZILÖREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELAHAT BİLGE DEMİRKÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzay radyasyon ortamı, madde ile etkile¸sim, tek olay etkileri, MADX, FLUKA, Space radiation environment, interaction of particles with matter, single event effects, MADX, FLUKA
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Uzay radyasyonu uydu araçlarının elektronik bileşenlerine zarar vermektedir. Bu zararlar protonlar, fotonlar, elektronlar ve ağır çekirdeklerden oluşan kozmik ışınlardan meydana gelmektedir. Uzay araçlarının elektronik parçalarının verimliliği ve işlevselliği uzay araçlarının yörünge parametrelerine ve maruz kalınan zamana bağlıdır.Uzay radyasyonu iki çeşit etkiye sebep olur ve bunlar Tekil Olay etkileri, Toplam İyonlaşma Doz Etkisi ve İyonize Olmamış Doz Etkiyen Yer Değiştirme Hasarı olmak üzere sınıflandırılırlar. Bu sebeple radyasyona dayanıklılık testi, uzay aracının çalışma süresi boyunca veriml,iliğinin ve işlevselliğinin güvence altına alınamsı için zorunludur. Tekil olay etkileri radyasyon testleri 30 MeV demet hattına sahip Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)'nun Sarayköy Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde (SANAEM) bulunan Araştırma ve Geliştirme (ArGe) odasında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Akının düşürülmesi ve hedefin radyasyona maruz kaldığı alanının genişletilmesi ESA Standartlarına göre gereklidir. Kölimatör ve ince filmler demetin genişletilmesi ve akının düşürülmesi için kullanılmaktadır. Demet hattının simülasyonunda FLUKA ve MADX programları kullanılmaktadır. Demet hattı kullanılarak Türkiye'de ilk Tekil Olay Etkileri testlerinin gerçekleştirileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Space radiation damages electronic components of spacecraft. Damages are due to cosmic rays which consist of protons, photons, electrons, and heavy nuclei. Function- ality and performance of the electronic components in flight depend on the orbital pa- rameters of spacecraft and exposure time. The space radiation causes three types of effects and these are categorized as Single Event Effects (SEEs), Total Ionizing Dose (TID) Effects and Non-Ionizing Dose Displacement Damage Effects. Radiation hard- ness assurance tests have to be conducted to ensure performance and functionality during operational lifetime of spacecraft. SEE radiation tests are planned to be carried out using a 30 MeV beam line in the Research and Development room of Turkish Atomic Energy Agency (TAEK) at Sarayköy Nuclear Research and Training Center (SANAEM). A reduction of the flux and an enlargement of the target irradiation area are necessary to perform tests accord- ing to ESA Standards. Collimator and thin films are planned to be used to expand the beam line and reduce the flux. The simulation of beam line design is carried out using FLUKA and MADX. The first SEEs radiation test in Turkey is foreseen to be carried out using this beam line.