Investigation of the molecular pathways involved in intestinal epithelial differentiation
Bağırsak epitel farklılaşmasında yer alan moleküler yolakların araştırılması
- Tez No: 355332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SREEPARNA BANERJEE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Farklılaşma, kolorektal kanser, C/EBPβ, ER stress, otofaji, differentiation, colorectal cancer, C/EBPβ, ER stress, autophagy
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bağırsak epitel hücrelerinin dengeli ve sürekli üretimi ile ilgili moleküler mekanizmalar iyi anlaşılmış değildir ve bu dengenin bozulması neoplastik transformasyona ve maliknant büyümeye yol açabilir. Karmaşık bir süreç olan farklılaşma çeşitli hücre dışı ve içi sinyaller, sinyal yolakları ve bunların aktive veya inhibe ettiği transkripsiyon faktörleri tarafından düzenlenmektedir. Ca2+ seviyelerindeki değişimler, glikoz veya amino asit yoksunluğu gibi düzensizlikler farklılaşma sürecinde de belirtilen ER stres yanıtına yol açar. Ayrıca, ER stres ve otofaji yolakları belirli koşullarda birlikte etki gösterebilirler. Farklılaşma, ER stres ve otofaji süreçlerinde belirtilen bir transkripsiyon faktörü olan C/EBPβ özellikle önem kazanmaktadır. Bu çalışmada, farklılaşma modeli olan iki kolorektal hücre hattı HT-29 ve Caco-2 kullanılarak, bağırsak epitel farklılaşmasında ER stres yanıtının aktif duruma geldiği gösterilmiştir. Ayrıca, Caco-2 farklılaşmasında sitoplazmaya Ca2+ boşalımının ER strese sebep olduğu belirlenmiştir. İlginçtir ki, her iki hücre hattında da ER stres otofajiye yol açmıştır. Bunlara ek olarak ER stres kaynaklı otofajiye C/EBPβ küçük izoformu C/EBPβ-3 aracılık ettiği anlaşılmıştır. Caco-2 ve HT-29 farklılaşmasında ER stress kaynaklı otofajinin varlığı ve C/EBPβ-3'ün bu süreçteki rolü ilk defa olarak ortaya konmuştur. Bu bulgular, bağırsak epitel farklılaşmasının regülasyonunda yeni mekanizmalar öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
The molecular mechanisms of balanced and continuous generation of intestinal epithelial cells, is poorly understood and disruption of this balance may result in neoplastic transformation and malignant growth. Differentiation is regulated by numerous signals, which in turn regulate signaling pathways directing activation or inactivation of certain transcription factors. Perturbations like changes in Ca2+ levels, glucose or amino acid starvation result in an ER stress response, which is also implicated in the differentiation process. In addition, ER stress and autophagy pathways may function together under certain circumstances. The transcription factor C/EBPβ is of particular importance, as it is implicated in differentiation, ER stress and autophagy. In the current study, using two models of colorectal cancer cell lines, HT-29 and Caco-2 that can undergo differentiation, ER stress response was shown to be activated during the process of differentiation. Ca2+ flux into the cytoplasm was found to be the mediator of ER stress response in Caco-2 cells. Interestingly, ER stress caused induction of autophagy during differentiation in both cell lines. Moreover, C/EBPβ-3, the short isoform of C/EBPβ, was found to be one of the key players in the activation of autophagy. ER stress induced autophagy and involvement of C/EBPβ-3 in these processes was for the first time evidenced in the differentiation of Caco-2 and HT-29 cell lines. These results suggest new regulatory mechanisms that may be of significance in the process of intestinal epithelial differentiation.