Pre-service elementary mathematics teachers' conception of derivative concept from commognition perspective
İlköğretim matematik öğretmenliği adaylarının türevi kavrayışlarının bilişe iletişimsel yaklaşım açısından incelenmesi
- Tez No: 355333
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFURE BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bilişe iletişimsel yaklaşım, türev, matematik eğitimi, communicational approach to cognition, commognition, derivative, mathematics education
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Çalışmanın amaçları ilköğretim matematik öğretmen adaylarının türev üzerine söylemlerini grup, sınıf ve bireysel tartışmalarda incelemek ve türevi nasıl kavradıklarını belirlemektir. Öğretmen adaylarının türev üzerine söylemlerini incelemek için bilişe iletişimsel yaklaşım (commognition) kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının kelime kullanımları (word use), görsel mediyatörleri (visual mediators), anlatımları (endorsed narratives) ve rutinleri (routines) analiz edilmiştir. Çalışma nitel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Veriler 2009-2010 akademik yılı güz döneminde matematik öğretmen adaylarından toplanmıştır. Matematik öğretmen adayları bir devlet üniversitesinde öğrenim gören birinci sınıf öğrencileridir. Matematik öğretmen adaylarının türev üzerine söylemlerini ve türevi kavramalarını incelemek için türev testi sonuçları, grup ve sınıf içi tartışma kayıtları ve görüşme kayıtları incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, grup içi söylemleri o gruptaki öğretmen adaylarının türevi eğim olarak algıladıklarını göstermiştir. Bununla birlikte bireysel söylemleri de görüşme yapılan öğretmen adaylarının türevi eğimlerin limit olarak algıladıklarını ortaya koymuştur. Grup içi ve sınıf içi söylemlerine göre bazı öğretmen adaylarının teğetle ilgili ortak kullandıkları ifadeler vardır. Grup içi tartışmalar öğretmen adaylarının fonksiyonun değişim oranı ile ilgili söylemlerini geliştirmiştir. Grup içi, sınıf içi tartışmalarda ve bireysel görüşmelerde kullanılan kelimelerin, görsel mediyatörlerin, anlatımların ve rutinlerin analizi, öğretmen adaylarının türev kavramı ile ilgili çeşitli zorluklar yaşadıklarını göstermiştir. Bazıları anlık değişim oranını anlamayla ilgili problemler yaşamışlardır. Anlık hızı, ortalama değişim oranından ayırt edemişlerdir. Bazıları fonksiyonun özellikleri ile birinci ve ikinci türevi arasındaki ilişkiyi anlamakta zorlanmıştır. Ayrıca birinci ve ikinci türev arasındaki ilişkiyi de anlamlandırmakta problemler yaşamışlardır. Öğretmen adaylarının büyük çoğunluğu türevle ilgili kural kullanmaya eğilim göstermektedirler. Bazı öğretmen adayları bir gösterimden diğer gösterime geçerken problemler yaşamaktadırlar. Ayrıca, görsel mediyatörler öğretmen adaylarının kullandıkları kelimelerde ve anlatımlarında ne demek istediklerini anlamakta faydalı olmuştur. Öğretmen adaylarının gerçekten söyledikleriyle demek istediklerinin birbirinden tamamen farklı olduğu gerçeği gözlemlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar öğretmen adaylarının türev kavramıyla ilgili çeşitli eksiklikleri olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, analiz derslerinde ve matematik öğretimi derslerinde, bu zorlukların üzerinde durulması gerekmektedir. Bunun yanında, öğretmen adaylarının söyledikleriyle söylemek istediklerinin farklı olabildiği farkedilmiştir. Bu nedenle analiz ve matematik eğitimi derslerinde öğretmen adaylarının kullandıkları kelimelerde, görsel mediyatörlerinde, anlatımlarında ve rutinlerinde ne demek istediklerine dikkat edilmelidir. Grup tartışmaları öğretmen adaylarının değişim oranı ile ilgili bilgilerini geliştirdiklerini göstermiştir. Bu nedenle, öğretmen adaylarına grup içi, sınıf içi ve bireysel tartışmalar yardımıyla fikirlerini geliştirmeleri için sanş verilmiş olacaktır. Ayrıca, bu tartışmaların incelenmesiyle öğretmen adaylarının karşılaştıkları problemlerin belirlenmesi mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
The purposes of this study were to investigate pre-service elementary mathematics teachers' discourse on derivative in group, classroom and individual discussions and determine their conception of derivative. In order to examine pre-service teachers' discourse on derivative communicational approach to cognition (commognition) was applied. Pre-service teachers' words and their uses, visual mediators, narratives and routines were analyzed. This study was designed as a qualitative study. Data were collected from pre-service mathematics teachers in the fall semester of the 2009-2010 academic year. Pre-service mathematics teachers were freshmen students enrolled in a public university. Derivative test results, group discussion records, classroom discussion records and interview records were analyzed to determine pre-service teachers' discourse on derivative concept and their conception of derivative. According to the results of the study, group discourse reveals that pre-service mathematics teachers in the observed group have the conception of derivative as slope. However, individual discourse shows that interviewed pre-service teachers had the conception of derivative as limit of the slopes. Some pre-service teachers have common usages related to the tangent value in the group and classroom discourses. Group discussions develop pre-service teachers' discourse on the rate of change of a function in the observed group. Analysis of the words, visual mediators, endorsed narratives and the routines of the group, classroom and individual discussions reveal that pre-service teachers have some difficulties related to the concept of derivative. Some of them have problems to understand the instantaneous rate of change. They can not differentiate it from the average rate of change. Some of them have difficulty to understand the relation between the function properties and the first and second derivatives of the function. They also have problems to give meaning to the relations between the first and second derivatives. Most of the pre-service teachers have tendency to depend more on rules related to the concept of derivative. Some pre-service teachers have problems for the transition of one form of the representation into another form. Moreover, visual mediators are useful to understand what pre-service teachers mean in their words and endorsed narratives. The fact that what some pre-service teachers actually say and what they mean are totally different from each other is observed. Findings obtained from this study showed that pre-service teachers have some deficiencies related to the concept of derivative. Therefore, in calculus and mathematics teaching method courses, these deficiencies should be emphasized more. Besides, it is found that there can be differences what pre-service teachers say and what they actually want to say. Therefore, what pre-service teachers would like to say in their words, endorsed narratives, visual mediators and routines should be paid more attention. Group discussions enable pre-service teachers to improve their ideas in terms of the rate of change. Therefore, pre-service teachers have the chance of sharing and developing their ideas with the help of group, classroom and individual discussions. And also analyzing these discussions could enable us to notice the problems that pre-service teachers have while learning the subject of derivative.