Measurement of some essential elements in infant formulas, infant follow-on formulas and fortified baby formulas using ICP-OES
Bebek mamaları, bebek devam mamaları ve ek bebek mamalarında bulunan bazı temel elementlerin ICP-OES ile ölçümü
- Tez No: 355334
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSER İNCİ GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: ICP-OES, bebek maması, Student's t test, Türk Gıda Kodeksi, ICP-OES, infant formula, Student's t test, Turkish Food Codex
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bebeklik fiziksel, biyolojik, bağışıklık, zihinsel, gelişmenin ve büyümenin çok hızlı bir şekilde gerçekleştiği dönemdir. Bu dönemdeki bebekler için uygun beslenme olanakları sağlamak, sağlıklı gelişmeleri ve büyümeleri için kritik derecede öneme sahiptir. Yetersiz beslenme ya da besinlerden biyoyararlanım oranının az olması vücut fonksiyonlarında bozukluklara neden olabilir. Temel elementler ve eser elementler insan genetiği ve biyolojisi üzerinde önemli etkilere ve fonksiyonlara sahiptir. Bu elementler vücutta üretilemediği için gıdalar aracılığı ile vücuda alınmaktadır. Bu çalışmada, ilk 6 ay boyunca tüm beslenme ihtiyaçları anne sütü ile sağlanan bebeklerin beslenmesinde kullanılan bebek mamaları, bebek devam mamaları ile ek bebek mamalarında sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, fosfor, çinko, demir elementlerinin ICP-OES ile tayin yöntemlerinin belirlenmesi ve geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada numunelerin hazırlanması için gıda ürünlerinde çok etkili bir yöntem olan Mikrodalga ile çözme yöntemi kullanılmıştır. Numuneler 2 farklı ICP- OES cihazı kullanılarak analiz edilmiştir. Yöntemin doğruluğu BCR-063R Yağsız Süt Tozu CRM (IRMM, EU) ve GBW 10011 Buğday Unu CRM (China) kullanılarak gösterilmiştir. Sertifikalı referans malzemelerin analiz sonuçları sertifika değerlerinde belirtilen güven aralığında bulunmuştur. Doğruluğu kontrol etmek için % 95 güvenirlilik seviyesinde Student t-test yapılmıştır ve elde edilen deney sonuçlarıyla sertifika değerlerinin birbirinden farklı olmadığı tespit edilmiştir. ICP-OES 2100 DV cihazıyla yapılan analizlerde sodyum, magnezyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, demir ve çinko için tayin sınırı sırasıyla 15 g/L, 39 g/L, 45 g/L, 24 g/L, 3 g/L, 3 g/L and 3 g/L bulunmuştur. ICP-OES 5300 V cihazıyla yapılan analizlerde sodyum, magnezyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, demir, çinko, için tespit limiti sırasıyla 45 g/L, 72 g/L, 150 g/L, 75 g/L, 90 g/L, 15 g/L and 18 g/L olarak bulunmuştur. Bebek mamalarının analizi ile elde edilen sonuçlar uluslararası ve ulusal otoriteler ve mevzuatlar tarafından belirlenen limitlerle karşılaştırılmış ve yasal limitlere uygun değerler elde edilmiştir. Bebek mamalarının analizi ile elde edilen sonuçlar üreticilerin beyan ettikleri referans değerlerle Student's t test kullanılarak istatistiksel olarak karşılaştırılmış ve % 95 güvenirlilik seviyesinde farklı olmayan sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca çalışmada 2 farklı ICP-OES cihazından elde edilen sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmış ve % 99 güvenirlilik seviyesinde farklı olmayan sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Infancy is a period in which a rapid physical, biological, immunological, and mental growth and development occur. Providing appropriate nutritional resources for the infants are crucial for their healthy growth and development. Insufficient food intake or poor bio-availability may lead to certain deficiencies and dysfunctions. Major and trace elements have important effects and functions on human biology and genetics. As these elements are not produced in the body, they are taken by the foods In the present study, it was aimed to decide, develop and validate the analysis methods for sodium, magnesium, phosphorus, potassium, calcium, iron and zinc in infant formulas, infant follow-on formulas and fortified baby formulas, and determine them using ICP-OES. In the present study, microwave digestion, which is a quite effective method for digestion of food products, was used for sample preparation. The samples were analyzed using 2 different ICP-OES instruments. The accuracy of the method was determined using BCR-063R Skim Milk Powder CRM (IRMM, EU) and GBW 10011Wheat CRM (China) CRM. Analysis results of the CRMs were found in confidence interval of the certified value of the CRMs. Student t-test was applied at 95% confidence levels to check accuracy. It is concluded that there is no significant difference between the experimental values and certified values at 95% confidence level. Detection limits were found to be 15 g/L, 39 g/L, 45 g/L, 24 g/L, 3 g/L, 3 g/L and 3 g/L for sodium, magnesium, phosphorus, potassium, calcium, iron and zinc respectively for ICP-OES 2100 DV. Detection limits were found to be 45 g/L, 72 g/L, 150 g/L, 75 g/L, 90 g/L, 15 g/L and 18 g/L for sodium, magnesium, phosphorus, potassium, calcium, iron and zinc respectively for ICP-OES 5300 V. The analyses results of the formulas found in the present study were compared with the boundaries specified by international authorities, national authorities and regulations; consistent results were obtained. The analyses results of the formulas were also evaluated statistically using the Student's t-test. The results were compared with the reference values specified by the manufacturers and it was revealed that results were not significantly different at 95 % confidence level. In addition, the results of the same sample obtained in two different ICP-OES instruments were compared. There is a significant difference between the experimental and certified values at 95% confidence level. However, null hypothesis at 99% confidence level can be accepted through no significant difference between the certified and experimental values.