Humanitarian logistics: Pre-positioning of relief items in Istanbul
İnsani yardım lojistiği: İstanbul'da insani yardım malzemelerini önceden konumlandırma
  1. Tez No: 355356
  2. Yazar: AYŞE SİNEM KONU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAN DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Ürünlü Depo Konumu Belirleme Problemi, İnsani Yardım Unsurlarını Önceden Konumlandırma, Istanbul Depremi, Kırılganlık, Multi-item Warehouse Location Problem, Pre-positioning Relief Items, Istanbul Earthquake, Vulnerability
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı, Istanbul'da gerçekleşmesi beklenen olası bir deprem için depremin neden olacağı kırılganlık etkisini de inceleyerek insani yardım unsurlarının önceden konumlandırılmasını araştırmak ve bu doğrultuda afet müdahale ve yardım merkezi konumları önermektir. Istanbul için hazırlanmış JICA raporunda yer alan bilgi ve veriler ışığında çeşitli modeller geliştirilmiştir. Bu modellerde 29 talep noktası ve 29 potansiyel afet müdahale ve yardım merkezi bulunmaktadır. Ayrıca geliştirilen modeller kırılganlık, depolanacak insani yardım unsurlarının sayısı gibi çeşitli açılardan birbirleriyle karşılaştırılmış ve çalışmanın sonunda, nihai bir model seçilerek sonuçları derinlemesine analiz edilmiştir. Bu model, ulaşım ağı kırılganlığı, depo kırılganlığı, talep ve mesafe unsurlarının müşterek etkilerini de göz önünde bulundurmaktadır. Son kısımda, afet müdahale ve yardım merkezi sayısı, deprem modelleri, talep davranışı ve hedef fonksiyonu göz önünde bulundurularak duyarlık analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to study pre-positioning of relief items while considering the transportation vulnerability effect of a potential earthquake in Istanbul and suggest disaster response facility locations accordingly, utilizing the data and information about Istanbul from the JICA Report. The models developed contain 29 demand points and 29 potential disaster response facility locations and they are compared with each other with respect to several aspects such as demand and vulnerability. A final model is chosen among them and the results obtained from that model are investigated deeply. This final model includes the effects of combined transportation mean vulnerability, warehouse building vulnerability, demand intensity and distance travelled on warehouse location decision. A sensivity analysis on the number of warehouses, earthquakes impacts, demand behavior and objective function type is also provided.