Ankara hastanelerinde tıbbi sosyal hizmet uygulamaları
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 21175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sosyal Hizmetler, Hospitals, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1992
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Sosyal hizmet mesleği insanların problem çözme kapasitelerini arttırmak; kaynak, hizmet ve olanak sağlayacak sistemlere müracaatçıları sevketmek; bu sistemlerin etkili ve insancıl olarak işlev görmesini sağlamak; sosyal politikaların gelişimi ve ilerlemesi için katılımda bulunmayı amaçlayan bir meslektir. Sosyal hizmet mesleği, aile ve çocuk refahı, gençlik, suçluluk, yaşlılık, endüstriyel sosyal hizmet gibi alanların yanısıra başlangıcından bu yana tıbbi alanda kişilere, gruplara ve topluluklara hizmet vermektedir. Hastalar ve yakınları için hastalığın ekonomik, sosyal ve psikolojik sonuçları tıbbi bakımın önemli bir boyutu olarak kabul edilmektedir. Bu alanda çalışan SHU'lar bunun önemini anlamışlar ve hastanede buna yönelik olarak mesleki hizmetleri organize etmişlerdir. Burada amaç; hasta insanların iyileşme sürecini güçlendirme ve sağlıklı kalmalarını sürekli kılmadır. Geçmişten günümüze kadar tıbbi bakım kurumlarında sosyal hizmet uygulamalarının temel amacı hastalara ve ailelere hizmet sunmaktır. Bunu yaparken hastanın tıbbi bakıma katılımını, tıbbi bakımdan en üst düzeyde yararlanmasını, sağlık problemleri nedeniyle hastanın ve ailesinin yaşadığı duygusal stresin azaltılması ve hastanın hastalığı sonucunda ortaya çıkan problemleri çözmeyi amaçlar. Bu araştırma hastanelere yatan hastaların tıbbi sorunları dışında karşılaştıkları sorunları; bu sorunların çözümü için servis sorumlusu doktor ve hemşirelerin başvuru yapma durumlarını ve SHB/SHU'ların verdikleri hizmetlere ilişkin değerlendirmelerini; SHB/SHU'ların verdikleri hizmetleri; müracaatçı belirleme şekillerini; hizmet verirken yararlandıkları kaynakları ve hizmet verme biçimlerini; karşılaştıkları sorunları ve bu sorunların çözüm yollarını ve tıbbi sosyal hizmet alanına ilişkin değerlendirmelerini ortaya koymak amacıyla düzenlenmiştir. Ankara ili merkezinde bulunan ve tıbbi sosyal hizmet veren SHU'ların istihdam edildiği hastanelerde yürütülen bu araştırmanın evrenini 140 servis sorumlusu doktor, 140 servis sorumlusu hemşire ve 39 SHU oluşturmasına rağmen 100 doktor, 130 hemşire ve 34 SHU'ya ulaşılabilinmiştir. Araştırmada yukarıda belirtilen konuların ortaya konulması için araştırmacı tarafında geliştirilen ve uzman kanısı alınarak hazırlanan iki ayrı anket formu kullanılmıştır. Toplanan bilgilerin çözümlenmesi için yüzdelik hesaplamasının yanısıra yoğunluk puanı hesaplaması yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ele alınmış, yorumlanmış ve çeşitli Önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Social work is a profession, the purpose of which are; to enhance the problem solving capasities of people; to refer people to the systems that can provide them with the resources, services and opportunities; to promote the effectiveness and humaniterian aspects of these systems and to contribute to the development and improvement of social policy. The profession of social work gives some services to individuals, groups and societies in the area of family and child welfare, youth services, correctional services, gerontology, industry and medicine. The economic, social and psychological consequences of illness for patients and their relatives are widely recognized as a significiant aspect of health care. The medical social workers (MSW) working in this area have understood this and have organized the establishment of the professioanal services in the hospitals. The purpose of these services is improving health conditions of ill people and enhancing and remaining their well being. From past to now, the central task of social work in medical care settings is the delivery of social services to patients and their families. While doing this, it aims to facilitate the patients' access to health care and effective use of health services, to alleviate the emotional distress of patient and family over health problems and to solve the problems created by the patient's illness. This study aims to specify the problems of the patients who are hospitalized; to show the ways that the doctors and the nurses uses to make an application to solve the problems of the patients; to learn about the evaluations and suggestions of the doctors and the nurses about the Department of Social Work (DSW)/MSW services; to find the MSW' s client specification process; the resources that they are using while they faced with an applicant; the ways of giving the services to the patients; the problems that they are faced with and their problem solving processes and their evaluations about medical social work. The subjects of this study were chosen from the Hospitals of Ankara in which the MSWs are employed to provite the medical social services to patients. Although the population composed of totally 140 doctors who are responsible from the services, 140 nurses who are responsible from the services and 39 MSW' s, only 100 doctors, 130 nurses and 34 MSW' s have been reached. Then, findigs are argued and given some suggestions about these findigs.
Benzer Tezler
- Çocuk korumanın görünmeyen yüzü terk bebekler: Sosyal hizmet vaka yönetim önerisi
The unseen face of child protection: 'Abandoned' infants- proposal for social work case management
SATI GÜL KAPISIZ
- Türkiye'de sağlık işletmelerinde sosyal hizmet uygulamaları
Social work practices in health care institutions operating in Turkey
EMRE KOL
Yüksek Lisans
Türkçe
2009
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileriAnadolu ÜniversitesiÇalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÖMER ZÜHTÜ ALTAN
- Hastane işletmelerinde stok yönetimi ve bir örnek uygulama
Başlık çevirisi yok
CEMİL AYDIN
Yüksek Lisans
Türkçe
2004
HastanelerGazi Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. CEVDET YİĞİT ÖZBEK
- Kadın Hastalıkları ve doğumevi Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde yatan hastaların hasta hakları bilgi düzeyinin belirlenmesi: Ankara örneği
Determining the level of patients hospitalized in maternity and gynecology education and research hospitals about patient rights: Ankara sample
SEMRA SARUÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2007
Kadın Hastalıkları ve DoğumHacettepe ÜniversitesiSosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
PROF. DR. GÖNÜL ERKAN
- Kamu hastanelerinde tedarik zinciri uygulamalarının çalışanların bakış açıları doğrultusunda değerlendirilmesi (Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi uygulaması)
Evaluation of supply chain practices in public hospitals in perspective of the employees(Ankara Oncology Education Research Hospital case)
OĞUZ AKGÜN
Yüksek Lisans
Türkçe
2017
Hastanelerİstanbul Gelişim Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İZZET GÜMÜŞ