Numerical simulation of minimum B-jumps at abrupt drops
Ani düşülerde minimum B tipi hidrolik sıçramanın sayısal benzeşimi
  1. Tez No: 35536
  2. Yazar: ELVAN ESKİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TOKYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrolik Sıçrama, Minimum B Tipi Sıçrama, Ani Düşü, Sayısal Benzeşim, Sonlu Farklar Yöntemi. Ana, Hydraulic Jump, Minimum B-Jump, Abrupt Drop, Numerical Simulation, Finite Difference Scheme
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz ANİ DÜŞÜLERDE MİNİMUM B TİPİ HİDROLİK SIÇRAMANIN SAYISAL BENZEŞİMİ ESKİ, Elvan Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Nuray Tokyay Eylül, 1994, 88 Sayfa Ani düşülü dikdörtgen kanalda minimum B tipi hidrolik sıçramanın sayısal benzeşimi verilmiştir. Başlangıç koşulu olarak tedrici değişken, kararlı, kritik altı (sel rejimi) akım kabul edilmiştir. Daha sonra mansap derinliği yükseltilerek kararsız bir akım yaratılmıştır. Tek boyutlu Boussincsq denklemleri“MacCormack”ve“Dissipative two-four scheme”sonlu farklar yöntemleri kullanılarak çözülmüştür. Zaman değişkeni bir iterasyon parametresi olarak kullanılmış ve kararlı akım durumu elde edilmiştir. Ani düşü içsel sınır şartı olarak tanımlanmış ve karakteristik yöntemi ile çözülmüştür. Sonuçlar deneysel ve analitik çalışmaların sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NUMERICAL SIMULATION OF MINIMUM B-JUMPS AT ABRUPT DROPS ESKİ, Elvan M.S. in Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nuray Tokyay September, 1994, 88 Pages. A numerical simulation of minimum B-jumps in horizontal rectangular channels having an abrupt drop is given. Gradually-varied, steady, supercritical flow is assumed as the initial condition. An unsteady How is created by increasing the downstream depth. One dimensional, unsteady Boussinesq equations are solved by using the MacCormack and the Dissipative two-four explicit finite difference schemes. The steady flow solution is obtained by treating the time variable as an iteration parameter and letting the solution converge to the steady state. The abrupt drop is treated as an interior boundary and solved by the method of characteristics. The results are compared with experimental and analytical studies.