Isolation identification and characterization of three nisin producing strains of lactococcus lactis subsp. lactic from raw milk
Nısın üreten üç lactotoccus lactis subsp. Lactis'in ham sütten izalosyonu tanımlanması ve karakterize edilmesi
  1. Tez No: 35535
  2. Yazar: BASHAR SAMARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UFUK GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lactococcus lactis subsp. lactis, nişin, plazmid profilleri, sükroz, laktik asit bakterileri, Lactococcus lactis subsp. lactis, nisin, plasmid profiles, sucrose, lactic acid bacteria
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZ NISIN ÜRETEN ÜÇ LACTOCOCCUS LACTIS SUBSP. LACTİS 'İN HAM SÜTTEN İZOLÂSYONU, TANIMLANMASI, VE KARAKERİZE EDİLMESİ SAMARA, Bashar Shaban Yüksek Lisans Tezi, Bioloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ufuk GÜNDÜZ Temmuz, 1994, 93 sayfa Ticari olarak kullanılmamış mayaların elde edilmesi süt endüstri sektöründe önemli bir yer tutar. Bu çalışmada Orta Anadolu'dan alman ham süt örneklerinden nişin üreten üç ayrı Lactococcus lactis subsp. lactis elde edilmiştir. Suşlar, gram boyama, hücre morfolojisi, katalaz üretimi, arjininden amonyak üretimi, 40 °C deki ve % 4 NaCl deki büyüme durumu, sitrat kullanımı, ve pastörizasyon sonrası üreme durumuna göre, tanımlanmıştır. Laktoz ve sükrozun üç suş tarafından da substrat olarak kullanılabildiği görülmüştür. Ayrıca bu suşlar 30 °C de yağsız sütün pH sini 5.4 altına indirebilmişlerdir. Süt örneklerinin koagulasyonu 24 saat içinde tamamlanmıştır. Listeria monocytogenes Type 3 NCTC v5105 susu indicator olarak kullanılarak, agar düfüzyon assay yöntemi ile nişin üretimi nicel olarak belirlenmiştir. Her üç susta da nişin üretimi düzeyi Lactococcus lactis subsp. lactis ATCC 11454 susu ile karşı laştiğmda, yüksek bulunmuştur. Bu suşların plazmid profilleri 15 Md dan büyük standard plazmidler varlığında belirlenmiştir. Bu plazmidler önemli karakterlerle ilişkili olmayabilir, çünkü Etidyum bromür varliğinda ve yüksek isida üretilen suşlarda, nişin üretimi ve nişin bağışlıklığı, sükroz ve laktoz kullanımı ve 24 saat içinde yağsız sütü koagule edebilme özellikleri göz önüne alinarak, negatif varyant üretiminde başarisız oldukları gözlenmiştir. Bu suşlar sütün fermentasyonunda maya olarak kullanılmaya oldukça elverişli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISOLATION, IDENTIFICATION, AND CHARACTERIZATION OF THREE NISIN-PRODUCING STRAINS OF LACTOCOCCUS LACTIS SUBSP. LACTIS FROM RAW MILK SAMARA, Bashar Shaban M. S. in Biology Supervisor: Prof. Dr. Ufuk GÜNDÜZ July, 1994, 93 pages The isolation of commercially unused starter strains is of great importance for dairy industry. In this work, three nisin-producing Lactococcus lactis subsp. lactis strains were isolated from Turkish raw milk collected from middle Anatolia region. The strains were isolated according to the following characteristics: gram staning, cell morphology, catalase production, production of ammonia from arginine, growth at 40 °C and in 4% NaCl, citrate utilization, and survival after pasteurization. The strains were able to utilize lactose and sucrose. All of the three strains were able to lower the pH of skimmed milk below 5.4 at 30 °C within 5 hours. The coagulation of skimmed milk was achieved within 24 mhours at 30 °C. Nisin production was qualitatively determined by agar diffusion assay against the indicator strain Listeria monocytogenes type 3 NCTC 5105. The level of nisin production in the three strains was found to be high in comparison with the level of nisin production in the strain Lactococcus lactis subsp. lactis ATCC 114454. The plasmid profiles of the three strains indicated the presence of relatively large plasmids (more than 15 Md). These plasmids may not be associated with commercially important traits since curing trials using ethidium bromide and growth at elevated temperatures failed to produce negative variants for, nisin production and nisin immunity, sucrose and lactose utilization and the coagulation of skimmed milk within 24 hours. The strains are quite promising to be used as starters in milk fermentations.