Evaluation of phthalate esters in pasteurized milk samples and their packages by gas chromatography-mass spectroscopy (GC-MS)
Pastörize süt örnekleri ve paketlerindeki ftalat esterlerin gaz kromatografi- kütle spektroskopisi ile değerlendirilmesi
- Tez No: 355362
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Phthalate Esters, Pasteurized Milk Samples and Their Packages, UA-DLLME, GC- MS
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada altı farklı ftalat ester, Dimetil Ftalat (DMP), Dietil Ftalat (DEP), Dibütil Ftalat (DBP), Bütil Benzil Ftalat(BBP), Dietil Hekzil Ftalat (DEHP), Dioktil Ftalat (DOP) beş farklı pastörize süt örneğinde ve paketlerinde incelenmiştir. Ultrason destekli-dağıtıcı sıvı sıvı mikroektraksiyonu (UA-DLLME) ve ultrasonik banyo ekstraksiyonu (UBE) sırasıyla süt örnekleri ve paketlerindeki ftalatların eldesi için kullanılmıştır. Ayrıca, Gaz Kromatografi Kütle Spekroskopi (GC-MS) ise analitik cihaz olarak kullanılmıştır. Süt örneklerindeki ftalatların ekstraksiyon verimi %66-100 arasında bulunurken süt paketlerindeki ftalatların ektraksiyon verimi %115-127 olarak sonuçlandırılmıştır. Hem pastörize süt örnekleri hem de paketleri için DBP ve DEHP en çok rastlanan ftalatlar olarak gözlemlenmişlerdir. Süt örneklerinin analizlerinden elde edilen DBP değerleri 3.08-5.03 ng/g olarak değişirken DEHP değerleri 0.41-4.00 ng/g aralığında bulunmuştur. Ek olarak, süt paketlerinin analizleri sonucu DBP miktarı 1.05-2.03 ng/g olarak tayin edilirken DEHP aralığı 3.00-6.26 ng/g olarak belirlenmiştir. DOP hem süt ürünlerinde hem de paketlerinde en az rastlanan ftalat olarak kaydedilmiştir. Süt örneklerinde ölçülebilir miktarda bulunamazken, süt paketlerinin sadece bir tanesinde (örnek E) 2.42 ng/g olarak bulunmuştur. Ayrıca bu çalışmanın sonucunda bulunan ftalat konsantrasyon seviyeleri başka ülkelerdeki başka çalışmalarla kıyaslanmıştır. Anahtar Kelimer: Ftalat Ester, Pastörize Süt Örnekleri ve Paketleri, UA-DLLME, GC-MS
Özet (Çeviri)
In this study, the Phthalate Esters, which are specifically Dimethyl Phthalate (DMP), Diethyl Phthalate (DEP), Dibutyl Phthalate (DBP), Butylbenzyl Phthalate (BBP), Diethlyhexzyl Phthalate (DEHP), and Dioctylphthalate (DOP), were evaluated in the 5 different pasteurized milk samples and their packages that were chosen from the Turkish market. As validated extraction methodology Ultrasound Assisted Dispersive Liquid Liquid Micro Extraction (UA- DLLME) and Ultrasonic Bath Extraction (UBE) were used for the milk samples and packages, respectively. Gas Chromatography-Mass Spectroscopy (GC-MS) was used as the analytical instrumentation. Extraction efficiencies of the UA-DLLME were in between 66-100% while the ones that belong to UBE were in between 115-127%. For both the pasteurized milk samples and their packages, DBP and DEHP were found as the most common phthalate esters in each of five milk and package samples. DBP values that are obtained after the analysis of milk samples were between 3.08-5.03 ng/g while DEHP values were in between 0.41-4.00 ng/g. Concentration of DBP in milk packages were in between 1.05-2.03 ng/g while concentration of DEHP values were in between 30.0-62.6 ng/cm2. Concentration of DOP was found as the lowest concentrated phthalate ester in milk packages. It is only found in Milk Package Sample E as 2.42 ng/g while no DOP was found in milk samples. In addition, the results of this study and the found values of the phthalate levels were compared with the other studies performed in other countries.