Uptading finite element modelsfor dynamic analysis of structures
Yapıların dinamik analizinde kullanılan sonlu elemanlar modellerinin iyileştirilmesi
- Tez No: 35538
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİM ÜNLÜSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Model İyileştirme, Model îlişkilendirme, Biçimsel Titreşim Analizi, Sistem Özelliklerinin Saptanması, Yapı Dinamiği, Titreşimler, Sonlu Elemanlar Analizi, Model Updating, Model Correlation, Modal Analysis, System Identification, Structural Dynamics, Vibrations, Finite Element Model
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
oz YAPILARIN DÎNAMÎK ANALİZİNDE KULLANILAN SONLU ELEMANLAR MODELLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ KARAMAN, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Y. Samim ÜNLÜSOY * Haziran, 1994, 166 Sayfa Karmaşık yapıların analizinde hem kuramsal hem de deneysel model birlikte kullanılmaktadır. Ancak her iki modelleme yöntemi de modelde bazı belirsizlikler oluşturur. Deneysel model ölçüm hatalarından kaynaklanan, kuramsal model ise parametre seçiminden kaynaklanan belirsizlikler içerirler. İyileştirme işleminden elde edilen model ise deney verilerine en yakın matematik modeldir. Bu çalışmada sonlu elemanlar modelini iyileştirmek için kullanılan yöntemlerin etkinliği denenmiş ve karşılaştuılmıştır. Yöntemlerin kuramsal formülasyonu ve bu formüllerin çıkarılmaları detaylı olarak anlatıldı. İyileştirme yöntemlerinin uygulamaları açıklandı. Daha sonra bu yöntemler önce analitik modelin sayısal olarak değiştirilmesi ile yapay olarak elde edilen deney modelini kullanarak sonlu elemanlar modelinin iyileştirilmesinde uygulandı. Daha sonra aynı teknikler dikdörtgen kesitli, serbest-serbest sınır koşullarını sağlayan çelik kiriş model üzerinde gerçek deney modelinden elde edilen verilerle uygulandı.Analiz dört aşamada gerçekleştirildi. Ük aşamada deney modeli ile sonlu elemanlar modeli arasındaki ilişkinin derecesi kontrol edildi. Sonra iki modelin serbestlik dereceleri aynı sayıya getirildi. Üçüncü aşamada sonlu elemanlar modelindeki hataların yerleri belirlendi. Son aşamada ise sonlu elemanlar modeli deney verileri ile aynı yapısal davranışlan verebilecek şekilde iyileştirildi. Bu dört aşama tüm yöntemler için uygulandı ve sonuçlar karşılaştırıldı. Sonuç olarak iyileştirme yöntemlerinin etkinliği belirlendi ve pratik uygulamaları sunuldu. Yöntemler uygulanırken karşılaşılan güçlükler ortaya kondu ve bazı çözüm önerileri verildi. Tanılanan titreşim biçimi sayısının ve ölçüm noktası sayısının iyileştirme üzerindeki etkisi tartışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UPDATING FINITE ELEMENT MODELS FOR DYNAMIC ANALYSIS OF STRUCTURES KARAMAN, Ahmet M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Y. Samim ÜNLÜSOY June, 1994, 166 pages Both experimental and finite element models are required for analysis of large systems. The analytical model introduces uncertainities in selected structural parameters and measurement uncertainities come from test data. The model resulting from the refinement process is the one that most closely matches the test data with least deviation from the original model. In this study, the formulations of several techniques to update finite element models and their practical applications are given. The updating techniques are tested and validated to show the effectiveness of these techniques. The updating techniques are applied to numerical case studies, in which the experimentation is simulated by a second finite element model with a known error incorporated. Then the same techniques are applied to update the finite element model of free-free beam using a real experimental data. The analysis is divided into four stages. In the first stage, the correlation between two models is investigated. Then sizes of the both models are inadjusted to make dof of the both models compatible. In the third stage, the location of errors in the FE model is determined. In the last stage, the FE model is corrected to reproduce the results of modal tests on the structure. For each stage existing methods are implemented and the results are compared. As a result, the effectiveness and practical uses of each technique are demonstrated. Some difficulties encountered in the application of methods are illustrated, possible reasons of difficulties are given and some remedies are suggested. The effects of the number of modes identified and the number of measurement points to build up experimental model are given.