Enhancement possibilities of recovery fine magnetite particles in magnetic separation
Manyetik ayırmada çok ince manyetit tozlarının kazanımını arttırma imkanları
- Tez No: 35544
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN AROL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Flokülasyon, Koagülasyon, Manyetik Ayırma, Manyetit
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
öz MANYETİK AYIRMADA ÇOK İNCE MANYETİT TOZLARININ KAZ ANEVUNI ARTTIRMA İMKANLARI AYDO?AN, Alper Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ali İhsan AROL Ocak, 1994, 144 sayfa. Bu çalışma düşük alan şiddetli yaş manyetik ayırıcılarda çok ince manyetit tozlarının kazanılması olasılıklarının arttırılmasını kapsamaktadır. Yaş manyetik ayırıcılarla zenginleştirelemeyen çok ince taneli kıymetli manyetit tozlan, manyetik çekim alanından kurtularak atığa kaçmaktadır. Çok ince taneli manyetit tozlarının polimer flokülasyonu ve elektrolit koagülasyonu, manyetik aynına ile kıymetli manyetit tozlarının kazanımmı sağlayan boyut büyütme yöntemleridir. Elliüç mikron boyutunun altında çok ince taneye öğütülmüş manyetit ve yapay manyetit-kuvars karışımının farklı boyut aralıkları ayrı ayrı düşük alan şiddetli yaş manyetik ayırma düzeneği ile zenginleştirilmiştir. Tane boyutunun düşük alan şiddetli yaş manyetik ayırma üzerindeki etkisi incelenmiş ve 23 mikron boyutunun altındaki çok ince manyetit tozlarının kazanımının düşük olduğu tespit edilmiştir.Süspansiyona ayrı ayrı olarak 5 mg/1 mısır nişastası ve 10 mg/1 Ca“*”4“ iyonunun katılmasıyla çok ince manyetit tanelerinin boyutlarının büyütülerek manyetik ayırmada yüksek kazanımlann elde edildiği ve kazanımdaki artışın manyetitin tane boyutunun azalmasıyla arttığı gözlenmiştir. Polimer flokülasyonu ve elektrolit koagülasyonu yöntemlerinin ayrı ayrı olarak düşük alan şiddetli yaş manyetik ayırma işlemi ile kombinasyonu sonucunda, 5 mg/1 mısır nişastasını süspansiyona katarak -7.5 mikron manyetit numunesinden %89.95 Fe304 tenörü ile bir konsantre %71.79 randımanla ve 10 mg/1 Ca*4”iyonunun süspansiyona katılmasıyla aynı boyuttaki manyetit numunesinden %90.00 Fe304 tenörü ile bir konsantre %67.82 randımanla elde edilmiştir. Ayrıca yapay manyetit-kuvars karışımlarına polimer flokülasyonu ve elektrolit koagülasyonu yöntemlerinin ayrı ayrı olarak düşük alan şiddetli yaş manyetik ayırma işlemi ile kombinasyonunun uygulanması sonucunda kazanımın arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENHANCEMENT POSSIBILITIES OF RECOVERY OF VERY FINE MAGNETITE PARTICLES IN MAGNETIC SEPARATION AYDO?AN, Alper M.S. in Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ali İhsan AROL January, 1994, 144 pages. This thesis is related with the investigation of the enhancement possibilities of recovering very fine magnetite particles in low intensity wet magnetic separators. Valuable magnetic particles that are too fine to be concentrated by wet magnetic separators report to the tailing by escaping from magnetic attraction field. Polymer flocculation and electrolyte coagulation of very fine magnetite particles were investigated as size enlargement processes of recovering valuable magnetite particles by magnetic separation. Several size ranges of finely ground magnetite and synthetic magnetite - quartz mixture below 53 micron were concentrated by low intensity wet magnetic separation apparatus separately. The effect of particle size on low intensity wet magnetic separation was investigated and it was determined that the recovery of very fine magnetite particles below 23 micron was very low. It was observed that in mmagnetic separation process, high recoveries were obtained by enlarging the size of very fine magnetite particles with the addition of 5 mg/1 corn starch and 10 mg/1 Ca^ ion to the suspension separately and enhancement of the recovery increased with decreasing particle size of magnetite. By utilizing low intensity wet magnetic separation in combination with polymer flocculation and electrolyte coagulation processes separately, a concentrate containing 89.95 percent Fe3C>4 was obtained from -7.5 micron magnetite with 71.79 percent recovery with the addition of 5 mg/1 corn starch to the suspension and a concentrate containing 90.00 percent Fe304 was obtained from the same size fraction of magnetite with 67.82 percent recovery with the addition of 10 mg/1 Ca“*-1”ion to the suspension. It was observed that the recovery increased by applying low intensity wet magnetic separation in combination with polymer flocculation and electrolyte coagulation processes on synthetic magnetite-quartz mixtures with the addition of 5 mg/1 corn starch and 10 mg/1 Ca“1”4" ion to the suspension separately. Key words : Flocculation, Coagulation, Magnetic Separation, Magnetite Science Code : 607.02.03 IV