Development and testing of an existing ballistic type medium speed impact device
Mevcut balistik tip orta hızlı darbe düzeneğinin geliştirilmesi ve test edilmesi
  1. Tez No: 35545
  2. Yazar: MESUT GÖRATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. R. ORHAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Impact, Impact Launcher, Impact Testing, Medium-Speed Impact
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZ MEVCUT BALİSTİK TİP ORTA-HIZLI DARBE DÜZENE?İNİN GELİŞTİRİLMESİ VE TEST EDİLMESİ GÖRATEŞ, Mesut Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. R. Orhan YILDIRIM Şubat, 1994, 132 sayfa Bu çalışmada, mevcut olan balistik tip orta-hızlı darbe düzeneği daha yüksek mermi hızlarını sağlayacak önemli tasarım değişiklikleri yapılarak geliştirilmiştir. Mekanik ateşleme mekanizması yerine elektrikle çalışan mekanik bir kombine sistem kullanmak suretiyle de ateşleme sistemi emniyeti geliştirilmiştir. Ateşleme test sonuçlan, hız limitleri içinde kalan deneyler için düzeneğin güvenir olduğunu ortaya koymuştur. Elektrikle çalışan mekanik kombine ateşleme mekanizmalı ve barutla-çalışan konvansiyonel bir silah, basit fakat güvenilir iki elektronik mermi hızı ölçme ünitesi, basit bir geri tepme mekanizması, korunaklı bir hedef ünitesi ve basit bir mermi tutma ünitesi bu sistemin ana parçalandır. Silah ölçülerini belirlemek için mevcut cihaz hesaplamalarına benzer bir analitik iç balistik hesaplama yöntemi kullanılmıştır. Geri tepme mekanizmasının dinamik analizi yenigereksinimleri karşılayacak şekilde kontrol edilmiştir. Olası bir kazayı önlemek için ateşleme testleri süresince gerekli tüm emniyet tedbirleri alınmıştır. Anahtar Kelimeler Darbe, Darbe Düzeneği, Darbe Deneyi, Orta-Hızlı Darbe. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 625.02.02 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT AND TESTING OF AN EXISTING BALLISTIC TYPE MEDIUM-SPEED IMPACT DEVICE GÖRATEŞ, Mesut M.S. Thesis in Mechanical Engineering Supervisor Prof. Dr. R. Orhan YILDIRIM February, 1994, 132 pages In this study, the existing ballistic type medium-speed impact device is developed by carrying out major design changes which enable higher muzzle velocities for projectiles. Safety of firing system is also improved by using combined electrical and mechanical firing mechanism instead of mechanical one. Firing test results proved the reliability of setup in order to carry out several experiments within it's velocity limits. A conventional powder-driven gun with a combined electrical and mechanical firing mechanism, two simple but reliable electronic projectile velocity measuring units, a simple recoil mechanism, a protected target unit and a simple projectile holding unit are the main parts of this system. An analytical internal ballistic calculation procedure similar to the one used for the existing device is followed to define the gun dimensions. The dynamic analysis of the recoil mmechanism is controlled to recover new requirements. All safety precautions are taken to prevent any possible accident during firing tests.