Amoksisilin molekülünün moleküler modellemesi
Moleculer modeling of amoxici̇llin molecule
- Tez No: 355452
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YELDA YALÇIN GÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Amoksisilin, Antibiyotik, Çevre, Gaussian09, DFT, Amoxicillin, Antibiotic, Environment, Gaussian 09, DFT
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amoksisilin bakterilerin sebep olduğu kulak, solunum yolu, sinüs, deri ve üriner sistem enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bir antibiyotiktir. Canlılar tarafından alınan antibiyotikler canlı metabolizmasında ya hiç değişmeden ya da çok az dönüştürülmüş halde metabolizmadan atılır. Atılan antibiyotik kalıntıları klasik atıksu arıtma tesislerinde arıtılamayabilir ve doğrudan alıcı ortama girer. Alıcı ortamda antibiyotik kalıntılarının düşük konsantrasyonları mikroorganizma direncinin artmasına, yüksek konsantrasyonları ise toksik etkilere sebep olabilmektedir. Bu nedenle antibiyotik kalıntılarını içeren atıksuların arıtılması gerekmektedir. Bu çalışmada toksik etkisi yüksek ve suda çözülebilen amoksisilinin olası reaksiyon yolları teorik olarak incelenmiştir. Bu amaçla olası reaksiyonlar, Gaussian 09 paket programı kullanılarak, hesapsal olarak belirlenmiştir. Teorik çalışmada DFT yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Amoxicillin is used to treat infections caused by bacteria, including infections ears, lungs, sinus, skin and urinary tract infections. Antibiotics those taken by organisms are disposed as unchanged or slightly transformed form. Antibiotic traces can not be treated in conventional wastewater treatment plants so they are releasded. In receiving environments, low concentrations of antibiotic traces can cause microorganism resistance increase and high concentrations of antibiotic traces can cause toxic efects. Therefore wastewaters those includes antibiotic traces have to be treated. In this study is discussed theoretically possible reaction pathways of amoxicillin,which has high toxic effects and is able to dissolve in water. For this purpose, possible rections was examined estimately using Gaussion 09 package software. DFT method was used in the theoreticaly study.