Sater (Satureja hortensis L.) bitkisinde inorganik ve organik gübre uygulamalarının verim ve bazı kalite unsurlarına etkileri
Effects of applications of inorganic and organic fertilizer in sater (Satureja hortensis L.) efficiency and some quality items
  1. Tez No: 355453
  2. Yazar: EZGİ DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE CANAN SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sater (Satureja hortensis L.), Leonardit, Solucan Gübresi, Uçucu Yağ
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
İstanbul ili, Silivri İlçesi, Gümüşyaka Beldesinde 2013 yılında yapılan bu araştırmada; sater (Satureja hortensis L.) bitkisinde organik ve inorganik gübre uygulamalarının verim ve bazı kalite unsurlarına etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, organik gübre olarak; solucan gübresi, leonardit, inorganik gübre olarak; 20:20:0 kompoze gübre kullanılmıştır. Deneme; kontrol dahil, dört farklı gübre uygulaması olacak şekilde, dört tekrarlamalı, tesadüf blokları deneme desenine göre düzenlenmiştir. Çalışmada; sater bitkisinin bitki boyu, bitkide dal sayısı, yeşil herba verimi, drog herba verimi, uçucu yağ oranı, uçucu yağ verimi ve uçucu yağ bileşenleri incelenmiştir. Uçucu yağ bileşenleri GC-MS cihazıyla belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; farklı uygulamalarla, bitki boyu değerleri 28,8–35,9 cm, bitkide dal sayısı 26,6-29,4 adet/bitki, yeşil herba verimi 251,3-332,3 kg/da, drog herba verimi 125,6–166,1 kg/da, uçucu yağ oranı % 1,65- 3,15, uçucu yağ verimi 1,61-3,86 l/da arasında değişmiştir. Uçucu yağ bileşenleri içerisinde en yüksek oranda kavrakrol bulunmuş, karvakrol oranı % 39,90–62,36 arasında değişmiştir. Karvakrolü % 17,14-25,71 oranıyla gamma-terpinen izlemiştir. Yapılan araştırma sonucunda; bitki boyu, yeşil herba verimi, drog herba verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ veriminde önemli farklılıklar bulunmuştur. En uzun bitki boyu 20:20:0 uygulamasında, bulunmuştur. Solucan gübresi uygulaması; yeşil herba verimi, drog herba verimi, uçucu yağ oranı, uçucu yağ veriminde en yüksek oranları vermiştir. En düşük; bitki boyu, yeşil herba verimi, drog herba verimi gübre olmayan uygulamada bulunurken, en düşük uçucu yağ oranı 20:20:0 uygulamasında ve en düşük uçucu yağ verimi leonardit uygulamasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, studied in 2013, in Gümüşyaka-Silivri District Municipality-İstanbul City, it is aimed to determine the effects of applications of incorganic and organic fertilizier in sater (Satureja hortensis L.) efficiency and some quality items. In this study, organic fertilizer, worm manure, leonardite and as inorganic fertilizers; 20:20:0 compound fertilizers were used. This study is designed; including controls, so that four different fertilizer application, with four replications, are arranged according to a randomized complete block. In the study, plant height of sater, number of branches, green herbage efficiency, drug herb efficiency,essential oil content, essential oil efficiency and essential oil components were examined.The components of volatile oil specified by GC-MS device.According to the research results, by different kinds of implementations length of plant values 28,8–35,9 cm, the number of branches 26,6-29,4 menstruation/plant, the proceed of green herba 251,3-332,3 kg/da, the proceed of drog herba 125,6–166,1 kg/da,the ratio of volatile % 1,65- % 3,15, the proceed of volatile 1,61 l/da -3.86 l/da, the carvacrol of % 39,90 - % 62,36 were found. Essential oil components carvacrol found in the highest percentage, carvacrol rate ranged from % 39,90 to % 62,36 carvacrol was followed by gamma-terpinene by the ratio of %17,14 to 25,71. According to the research results, important differences were found.in the length of plant , efficiency of green herba and drog herba, ratio of volatile and in the oil efficiency of volatile oil. In 20:20:0 application ,plant height were the longest. Worm manure application; green herb yield, drug herb yield, essential oil content, essential oil yield given the highest rates. Lowest plant height, green herbage yield, drug herb yield without fertilizer application was found, the lowest ratio of 20:20:0 in the application of essential oils and essential oil yield the lowest was found in leonardite applications. Keywords : Sater (Satureja hortensis L.), Leonardite, Vermicompost, Essential oil ,