A Novel enantioselective synthesis of 3,3,3,-trifluoralanine
3,3,3,-trifloraalanının enantiyo seçici sentezlerinde yeni bir yöntem
  1. Tez No: 35562
  2. Yazar: ZÜHAL GERÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN SITKI DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: l-(2-fiıril)-2, 2-trifloro ethanamin, 1- (2- furil)-2, 2- trifloro etanon, 1- (2- fiıril)-2, 2- trifloro etanon okzim, 2- trifloro etanon okzim eter, l~(2-Furyl)-2, 2-trifluoro ethanamine, 1- (2- furyl)-2, 2-trifluoro ethanone, 1- (2- fiiryl)-2, 2-trifluoro ethanone oxime, 2-trifluoro ethanone oxime ether
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada 1- (2- furil)-2,2,2- trifloro etanon okzimlerden çeşitli kiral katalizatörler kullanılarak 1- (2- furil)-2,2,2- trifloro etanaminin enantiyoseçici sentezi için yeni bir yöntem geliştirilmiştir. 1- (2- furil)-2,2,2- trifloro etanaminin oksidasyonu ile de 3,3,3-trifloroalanin elde edilmiştir. 1- (2- Furil)-2,2,2- trifloro etanon başlangıç maddesi olarak kullanılmış daha sonra bunlara HCI.NH2OH ilavesi ile l-(2- furil)- 2,2,2- trifloro etanon okzimler, okzimlerin NaH/ benzilbromür reaksiyonu ile l-(2- flıril)-2,2,2- trifloro etanon okzim eterler elde edilmiştir. Bu ürünler hem doğrudan biyolojik aktiviteye sahip, hem de biyolojik aktivite gösteren bileşiklerin sentezlenmesinde önemli ara maddeler olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma literatürde yer alan çok basamaklı yöntemlere göre yeni bir alternatif önermektedir.
Özet (Çeviri)
A new synthetic method was developed for the synthesis of 3,3,3-trifluoro alanine from the corresponding 1- (2- furyl)-2,2,2- trifluoro ethanone oximes in the presence of different chiral catalysts. 1- (2- Furyl)-2,2,2- trifluoro ethanone oxime ethers were synthesized starting from 1- (2- furyl)-2,2,2- trifluoro ethanones via their oximes. These products have biological activity and they are also important intermediates for the synthesis of various biologically active compounds. This work offers an attractive alternative to the other multistep procedures given in the literature. Ill