Dielectric and piezoelectric properties of doped PZT ceramics
Katkılı PZT seramiklerinin dielektrik ve piezoelektrik özellikleri
  1. Tez No: 35563
  2. Yazar: ENVER KORAY AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM TİMUÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Meteoroloji, Meteorology
  6. Anahtar Kelimeler: Dielectric and Piezoelectric Coefficients, Strontium, Calcium, Lanthanum, PZT, Ferroelectric Ceramic
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada Stronsiyum-Lantanum ve Kalsiyum-Lantanum katkısının PZT seramiklerinin dielektrik ve piezoelektrik özelliklerine olan etkileri incelenmiştir. Sabit miktarda Zr/Ti içeren ve sıcaklıktan bağımsız faz sınırına (SBF) yakın bulunan numuneler 1280 C derecede kontrollü PbO aktivitelerinde 3 saat süre ile %96'dan daha yüksek yoğunluklara sinterlenmişlerdir. Numunelerin dielektrik ve piezoelektrik özellikleri katkı elemanlarının miktarlarına göre tespit edilmişlerdir. X-ışınları kırınımı analizleri neticesinde, incelenen bütün bileşimlerin oda sıcaklığı kristal yapılarının tetragonal olduğu bulunmuştur. Her iki bileşim serisinde de, elektriksel bağlaşma ve piezo elektrik katsayılarda bir azalma gözlenmeksizin, dielektrik özelliklerde bir artış elde edilmiştir. Neticeler göstermektedir ki, (Sr, La) ve (Ca,La) katkılı bileşimlerle yüksek elektro mekanik bağlaşmalı, yüksek dielektrik sabitli ve göreceli olarak düşük dielektrik kayıp faktörüne sahip piezoelektrik elemanlar yapılabilmektedir.Bu bileşimler hidrofonlarda, pikap iğnelerinde, mikrofonlarda, hoparlör elemanlarında ve enstrüman çevirimcilerinde kullanılabilirler. Anahatar Kelimeler: Dielektrik ve Piezoelektrik katsayılar, Stronsiyum, Kalsiyum, Lantanum, PZT, Ferroelektrik Seramik. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 604.01.03 vı
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in an effort to investigate the effects of Strontium-Lanthanum and Calcium-Lanthanum co-doping on the dielectric and piezoelectric properties of Lead-Zirconate-Titanate type ferroelectric solid solutions. Samples with constant Zr/Ti content lying close to the morphotropic phase boundary were sintered to densities greater than 96% of theoretical at 1280 C in controlled PbO activities for 3 hours. Dielectric and piezoelectric properties of the samples were determined as a function of the dopant contents. X-ray powder diffraction analyses revealed the room temperature crystal structure to be tetragonal for all compositions studied. Significant improvements in dielectric properties for both composition series were obtained without any sacrifice in coupling factors and piezoelectric moduli. The results on dielectric and piezoelectric property coefficients show that high coupling, high dielectric constant and fairly low dielectric dissipation factor IIIpiezoelectric components could be produced from (Sr,La) and (Ca,La) co-doped compositions. Theses compositions seems to be well suited for applications such as hydrophones, phonograph pickups, microphone, loudspeaker elements and instrument transducers.