Bacillus thuringiensis ile çeşitli boyaların renk giderimlerinin araştırılması
Investigation of decolorization of various dyes by Bacillus thuringiensis
- Tez No: 355635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IŞIL SEYİS BİLKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Metil Oranj, Evans Blue, Boya giderimi, Bacillus thuringiensis, Methyl Orange, Evans Blue, Dye decolorization, Bacillus thuringiensis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bacillus thuringiensis İle Çeşitli Boyaların Renk Giderimlerinin Araştırılması Özellikle tekstil sektöründe yaygın olarak kullanımları söz konusu olan bazı boyar maddeler, boyama işlemlerinin ardından çevreye atılmakta ve canlı organizmalar üzerinde akut veya kronik birçok etkiye yol açmaktadır. Birçoğu toksik ve kanserojen madde içeren boyar maddelerin çeşitli fiziksel ve kimyasal yöntemler ile giderimleri mümkündür. Ancak, günümüzde yapılan çalışmalar, boyar maddelerin gideriminde mikroorganizmalar kullanılan yöntemlerin en avantajlı ve ekonomik yöntemler olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, çalışmamızda Bacillus thuringiensis ile çeşitli boyaların giderimi araştırıldı. Bu kapsamda, Metil Oranj, Akridin Oranj, Anilin Sarısı, Bismarck Brown Y, Evans Blue, Tripan Mavisi, Metilen Mavisi ve Metil Kırmızısı sentetik boyar maddelerinin Bacillus thuringiensis suşları tarafından giderimi incelendi. En verimli boya gideriminin Metil Oranj ve Evans Blue boyalarının kullanıldığı ortamlarda gerçekleştirildiği saptandı. Tüm boyalar için inkübasyon koşulunun boya giderim veriminde en önemli etken olduğu saptandı. Metil Oranj boyasının gideriminde ise statik inkübasyon koşulunun daha yüksek bir etkinlik gösterdiği belirlendi. Çalışmamızın devamında, Metil Oranj ve Evans Blue boyalarının giderimlerinde optimum inkübasyon koşulları belirlendi. En yüksek boya gideriminin sağlandığı pH değerinin Metil oranj boyası için 6,0; Evans Blue boyası için de 7.5 olduğu belirlendi. Optimum başlangıç boya konsantrasyonları ise, Metil Oranj için 100 ppm; Evans Blue için ise 300 ppm olarak belirlendi. Yukarıda belirtilen koşullara ek olarak, 35°C'lik ortam sıcaklığının her iki boyanın giderimi için de optimum bir sıcaklık olduğu tespit edildi. Bu koşullar altında, 56 saat inkübasyonun sonunda %100 boya giderim verimine ulaşıldı. Çalışmamızın son aşamasında ise Metil Oranj ve Evans Blue boyalarının gideriminde canlı biyokütlenin ölü biyokütleye kıyasla daha etkili olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Investigation of Decolorization of Various Dyes by Bacillus thuringiensis Some dyes widely used especially in textile sector are discharged to the environment following dyeing process, which cause various acute or chronic effects on living organisms. Decolorization of dyes many of which include toxic substances and carcinogens is possible by using various physical and chemical methods. However, recent investigations indicate that the most advantageous and economical methods used in decolorization of dyes are the methods in which microorganisms are used. In this respect, decolorization of various dyes by Bacillus thuringiensis has been investigated. Within this context; decolorization of Methyl Orange, Acridine Orange, Aniline Yellow, Bismarck Brown Y, Evans Blue, Trypan Blue, Methylene Blue and Methyl Red dyes by using Bacillus thuringiensis strain has been investigated. It was determined that most efficient decolorization occur in the media containing Methyl Orange and Evans Blue dyes. The effect of incubation conditions has been determined as the most important factor in decolorization efficiency. As for decolorization of Methyl Orange, higher efficiency in static incubation conditions has been observed. Following that, optimum incubation conditions for decolorization of Methy Orange and Evans Blue dyes were determined. It was determined that the pH value, at which maximum dye decolorization was observed, was 6.0 for Methyl Orange dye and 7.5 for Evans Blue. Optimal initial dye concentrations were determined as 100 ppm for Methyl Orange and 300 ppm for Evans Blue. In addition to the above mentioned conditions, 35°C has been determined as the optimum ambient temperature for decolorization of both dyes. Under these conditions, after 56 hours of incubation, %100 efficiency was observed. Finally, it was found that, living biomass is more effective when compared with dead biomass in decolorization of Methyl Orange and Evans Blue dyes.