Filagrin polimorfizmlerinin besin alerjisi ve atopik dermatit ile ilişkisinin araştırılması
Association of filaggrin gene polymorphisms with food allegy and atopic dermatitis
- Tez No: 355681
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, atopik yürüyüş, besin alerjisi, filagrin polimorfizmleri, Atopic dermatitis, Atopic march, Food allergy, Filaggrin Polymorphisms
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Filagrin (FLG), deri bariyerinin oluşumunda yer alan ve epidermal farklılaşma kompleksi içerisinde görev alan bir proteindir. Çalışmalar, FLG genindeki değişikliklerin alerjen duyarlılığı, alerjik hastalıklardan iktiyozis vulgaris, alerjik rinit, atopik dermatit, besin alerjisi ve astım ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Atopik hastalıkların bir süreç içerisinde birbirleriyle ilişkili oldukları gösterilmiştir. Bu atopik bulguların doğal seyrini ifade eden sürece 'atopik yürüyüş' adı verilir. Atopik yürüyüşte genellikle ilk karşılaşılan alerjik hastalık atopik dermatit olup bunu besin alerjisine ait klinik bulgular izler. Atopik dermatit alerjik sürecin başlangıç noktası olarak kabul edilir. Yaşamın daha sonraki yıllarında ise solunum alerjilerine duyarlılık gelişmekte olup astım ve alerjik rinit bulguları tabloya eklenir. Son yıllarda yapılan çalışmalar atopik yürüyüşün ilk basamağını oluşturan atopik dermatit ve besin alerjisi arasındaki ilişkinin temel sebeplerinden birinin de epidermal bariyer disfonksiyonun ortaya çıkmasına neden olan filagrin genindeki değişiklikler olabileceğini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı filagrin genindeki değişikliklerin atopik dermatit ve besin alerjili bireylerdeki sıklıklarını Türk toplumunda ortaya koymak ve bu gendeki değişikliklerin atopik yürüyüşteki olası rolünü ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda, filagrin geninin 3. ekzon 1. tekrarında yer alan R501X ve 2282del4 FLG mutasyonları, 458 hasta ve 128 kontrol grubu bireyde PZR-RFLP yöntemi kullanılarak taranmıştır. R501X ve 2282del4 FLG gen bölgeleri özgün primerlerle amplifiye edilmiştir. Amplifikasyon sonrası R501X amplikonları Hin1II, 2282del4 amplikonları ise AdeI restriksiyon endonükleaz enzimi ile kesilmiştir. C/T tek nükleotit değişimi ile sonuçlanan R501X polimorfizmi ve CAGT delesyonu ile sonuçlanan 2282del4 polimorfizminin yabanıl, heterozigot ve homozigot genotipleri incelenmiş, ancak her 2 polimorfizmde de anlamlı sonuç gözlenmemiştir. R501X FLG mutasyon sıklığı hasta ve kontrol grubunda %0; 2282del4 FLG mutasyon sıklığı ise hasta grubunda %0.7, kontrol grubunda %0.8 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Filaggrin (FLG), involved in the formation of skin barrier and be assigned in epidermal differentiation is a protein complex. Studies have shown that changes of FLG gene associated with allergen sensitivity and allergic diseases which are ichthyosis vulgaris, allergic rhinitis, atopic dermatitis (AD), food allergy and asthma. Atopic diseases are related to each other in a process. Process representing natural course of atopic evidence is called as an“atopic march”. In the atopic march, first encountered atopic allergic disease is generally atopic dermatitis, and then the clinical signs of food allergy occur. Atopic dermatitis is considered to be the origin of the allergic process. Sensitivity of airway allergen is developed in the later years of life and allergic rhinitis and asthma are added to disease table. Recent studies have shown that epidermal barrier dysfunction resulted from filaggrin gene alteration might be root cause of the relation between atopic dermatitis and food allergy which are the first step of atopic march. The aim of the study is to reveal the frequency of changes in FLG gene within a group of individuals with AD and food allergy in Turkish population and also to determine the role of filaggrin gene in atopic march. For this purpose, R501X and 2282del4 FLG mutations which are located 3. exon's 1. repeat of FLG gene were screened using PCR-RFLP method in 458 patient and 128 control groups. R501X and 2282del4 FLG gene regions were amplified with specific primers. After the amplifications, amplicons of R501X were cut with Hin1II restriction endonuclease enzyme and amplicons of 2282del4 were cut with AdeI restriction endonuclease enzyme. Wild, heterozygote and homozygote genotypes of R501X which is a result of C/T single nucleotide polimorphism and 2282del4 which is a result of CATG deletion were investigated, but significant result weren't observed in R501X and 2282del4 FLG gene polymorphisms. Frequency of R501X FLG mutation was determined 0% in patients and control groups; frequency of 2282del4 FLG mutation was determined 0.7% in patient group, 0.8% in control group.