Çocuk allerji polikliniğine başvuran atopik dermatitli hastaların profili
Profile of atopic dermatitis patients admitted to pediatric allergy polyclinic
- Tez No: 507707
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA UFUK ALTINTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, besin alerjisi, deri testi, Ig E, kaşıntı, Atopic dermatitis, Food allergy, Skin test, IgE, Pruritus
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Atopik dermatitli çocukların demografik özellikleri, laboratuvar verileri ve filagrin gen mutasyonu incelenerek hastalık şiddeti ve klinik ile ilişkisi değerlendirildi. Materyal ve Metod: Çocuk Alerji Polikliniği'ne başvuran atopik dermatitli 100 çocuk hasta çalışmaya alındı. Öykü ve fizik muayeneleriyle dosya verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Filagrin gen mutasyonu çalışıldı. Analizlerde Ki-Kare (Chi-square) testi ve Fisher Exact Ki-Kare testi kullanıldı. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında Mann-Whitney U-test ve Kruskal-Wallis testi kullanıldı. Bulgular: Atopik dermatit tanısı ile çalışmaya aldığımız hastaların 53'ü kız, 47'si erkekti. Başvuran hastaların % 73'ü çocuk hekimleri tarafından yönlendirilmekteydi. Yakınmalarının başlangıç yaşı 29,75±39,9 aydı. En çok görülen yakınma kaşıntı (% 95) olarak saptandı. Hastaların % 64'ünün ailesinde atopik hastalık öyküsü vardı. Hastaların 43'ünde eşlik eden hastalık olup, 26 hasta ile en sık besin alerjisi görüldü. Yakınmaları ilk 6 ayda başlayan hastaların % 40,9'unda besin alerjisi varken, 24 aydan sonra başlayanların % 7,9'unda besin alerjisi vardı. Sosyoekonomik durum iyileştikçe ek besinlere daha erken yaşta başlanmakta ve yakınmalar daha erken yaşta başlamaktaydı. Hastaların deri prick testlerinde, 47 hastada (% 51) pozitiflik saptandı. Besinlerde 11 hastayla en sık yumurta, inhalanlarda 29 hastayla en sık akar ve alternaria pozitifliği saptandı. Hastaların 33'ünde (% 39) phadiatop pozitif bulundu. İki yaş üstünde phadiatop pozitifliği daha yüksekti. Besin spesifik Ig E deri prick testi pozitif olanlarda ve 6 aydan küçük olanlarda anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Sonuç: Bu çalışmada atopik dermatitli çocuklarda etyolojik olarak en sık alerjik duyarlanma varlığı bulundu. Yakınmaları ilk 6 ayda başlayanların 24 aydan sonra başlayanlara göre daha şiddetli seyrettiği ve sigara maruziyetinin atopik dermatit insidansını önemli ölçüde arttırdığı gösterildi.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, demographic characteristics, laboratory results and filagrin gene mutation data of children with atopic dermatitis were examined, and the relationship between disease severity and clinical manifestations were evaluated. Material and Method: 100 children with atopic dermatitis admitted to the Pediatric Allergy Polyclinic were enrolled in the study. Their medical history, physical examination results and patient file data were analysed retrospectively. Filaggrin gene mutations were investigated. Chi-square test and Fisher Exact Chi-square test were used in the analyses. For the comparison of quantitative data, Mann-Whitney U-test and Kruskal-Wallis tests were performed. Results: 53% of the patients who were enrolled were female, 47% were male. 73% of the patients who were referred were directed by pediatricians. Complaints of atopic dermatitis started at the age of 29.75±39.9 months. The most frequent symptom seen was pruritus (95%). 64% of patients had positive family story for atopic diseases. 43 patients had at least one concomitant disease, mostly food allergy, which was seen in 26 patients. Children whose complaints onset in the first 6 months of their lives had food allergy by 40.9%, whereas, this ratio was 7.9% for patients whose complaints began after 24 months. As socioeconomic status improved, supplementary nutrients started at an earlier age and complaints began at an earlier age. In skin prick tests of patients, 47 patients (51%) were positive. In foods, egg is the most frequent with 11 patients, the most frequent mite and alternaria positivity in 29 patients in inhalants. In 33 of the patients (39%) the phadiatop was positive. Over 2 years the phadiatop positivity was higher. The food specific Ig E skin prick test was found to be significantly higher in those who were positive and in those who were 6 months old. Conclusion: In this study, children with atopic dermatitis had the most common etiologic allergic sensitization. It was shown that those who started in the first 6 months were more intense than those who started after 24 months and the exposure of cigarettes significantly increased the incidence of atopic dermatitis.