Analysis and imlementation of a ZCS half-bridge resonant mode power converter
Rezonant tipi sıfır akım anahtarlamalı yarı köprü topolojisi güç çeviricisi analizi ve uygulaması
  1. Tez No: 35571
  2. Yazar: H.CEM ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜYAL ERGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rezonant tipi güç kaynağı, sıfır akım anahtarlama, yarı rezonant çevirici, sıfır gerilim anahtarlama, RMPS (Resonant Mode Power Supply), ZCS (Zero Current Switching), QRC (Quasi Resonant Converter), ZVS (Zero Voltage Switching)
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, güç kaynaklarının evrimi ve rezonant tipi güç kaynaklarına geçiş süreci açıklanmış ve yüksek frekansta çalışma zorunluluğu vurgulanmıştır. Rezonant tipi güç çeviricilerinin çeşitleri anlatılarak sıfır akım ve sıfır gerilim anahtarlama teknikleri avantaj ve dezavantajlarıyla birlikte ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır. 'Sıfır Akım Anahtarlamalı-Tam Dalga- Yan Köprü' çeviricisinin detaylı teorik analizleri yapılarak sonuçlar Spice simülasyon sonuçlarıyla desteklenmiştir. Güç trafosunun manyetizasyon akımının primer ve sekonder arasındaki yumuşak geçişi ve çıkış filtresi bobininin rezonansa etkisi belirtilmiştir. Bunlara ek olarak, 1.2 MHz rezonant frekansında ve 100 Watt çıkış gücünde bir 'Sıfır Akım Anahtarlamalı-Tam Dalga- Yarı Köprü' çeviricisi tasarımlanmış ve PCB üzerinde realize edilmiştir. Hızlı bir geçici hal cevabı ve nispeten yüksek bir verimlilik elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS AND IMPLEMENTATION OF A ZCS HALF-BRIDGE RESONANT MODE POWER CONVERTER ERDOĞAN, H.Cem M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof.Dr. Rüyal ERGÜL Supervisor: Prof. Dr. Muammer ERMİŞ December, 1994, 116 pages. In this study, the evolution of power converters and the way leading to resonant mode power converters is stated. The necessity of high frequency operation is figured out. The types of resonant mode power supplies are given and zero current and zero voltage switching techniques are explained together with their advantages and disadvantages. The theoretical analysis of a ZCS-Full Cycle-Half Bridge converter is made in detail and the results are supported by spice simulation results. The soft transfer of the power transformer's magnetization current and the effect of the output filter inductance on the resonance phenomena are stressed. In addition, a ZCS-Full Cycle-Half Bridge converter of 1.2 MHz resonant frequency and 100 Watt output power is designed and implemented on PCB. A very fast transient response and relatively high efficiency are achieved.