Modelling disruptions in supply under static demand
Tedarikte kesintilerin durağan talepli ortamda modellenmesi
  1. Tez No: 35570
  2. Yazar: ZEYNEP ITIR KARAESMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Inventory Control, Economic Order Quantity, Stochastic Models, Renewal Reward Processes
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada, tedarikte kesintilerin olduğu bir ekonomik ısmarlama miktarı problemi incelenmiştir. Gerekirci ortamda, tedariğin olduğu ve olmadığı dönemlerin sürelerinin bilindiği ve sabit olduğu varsayılmıştır. Problem, stok kopmaya izin verilmeyen, stok kopmaya yalnızca tedarik olmadığı dönemlerde izin verilen ve stok kopmaya izin verilen üç ayrı durum için modellenmiştir. Birim zamandaki maliyeti en adayacak sipariş miktarları, maliyet fonksiyonlarının analitik özellikleri incelenerek bulunmuştur. Rassal ortamda, tedariğin olduğu ve olmadığı dönemlerin süreleri bağımlı yada bağımsız rassal değişkenler olarak alınmıştır. Birim zamandaki beklenen maliyet fonksiyonu, yemlenme süreçleri kullanılarak çıkarılmıştır. Üri farklı uygulamada, tedariğin olduğu ve olmadığı dönemlerin süreleri arasındaki ilintinin en iyi stok yükseltme seviyesi üzerindeki etkisi sayısal örneklerle test edilmiştir. Anahtar Kelimeler Envanter Denetimi, Ekonomik Ismarlama Miktarı, Rassal Modeller, Yenilenme Süreçleri. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 605.01.03 iv
Özet (Çeviri)
In this study, an economic order quantity (EOQ) type of inventory system subject to supply disruptions is analyzed. In the deterministic environment, the supply availability period and supply disruption period lengths are assumed to be known and constant. Problem is analyzed for stockouts not allowed, stockouts allowed only at the time of disruption, and stockouts allowed cases. Order quantities minimizing the total cost per unit time are developed by studying the analytical properties of the cost functions in each of the cases. In the stochastic environment, supply availability period and disruption period lengths are random variables, not necessarily independent Expected cost per unit time is developed using renewal reward processes. In two different applications, the effect of correlation between supply availability period length and disruption period length is tested through numerical examples.