One-dinensional quantitative basın modelling in western black sea region
Batı Karadeniz Bölgesinde bir boyutlu kontitatif basen modellemesi
  1. Tez No: 35572
  2. Yazar: AYHAN BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSENİN ESELLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal Modelleme, Kinetik, İlksel Potansiyel, Gömülme Evrimi, Hidrokarbon, Organik Olgunluk, Basin Modelling, Kinetic Properties, Initial Potential, Burial History, Hydrocarbon, Organic Maturation
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada Batı Karadeniz bölgesinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından açılan Ereğli-1, Filyos-1, Amasra-1 Çakraz-1, Ulus-1 ve Bartın-1 kuyularında jeolojik ve jeokimyasal evrimin belirlenmesi amacı ile“bir boyutlu basen modellemesi”yöntemi uygulamıştır. Modelleme için bir bilgisayar programı (GEOMODE) hazırlanmıştır. Girdi verileri güncel kalınlıkları, yüzey gözenekliliğini, gözeneklilik-derinlik katsayısını, formasyonların yaşını, radyoaktif ısı miktarını, geçmiş ilksel ısı akısı miktarını, jeolojik olayın türünü ve kinetik parametreleri içerir. Arazi örnek ve sızıntılarının detaylı jeokimyasal ve jeolojik incelemeleri, Yılanlı, Çağlayan, İnaltı ve Kusuri formasyonlarının ana kaya olarak değerlendirilmelerini sağlamıştır. Hazırlanan program, gözeneklilik, ısısal iletkenlik, ısı akısı, sıcaklık, olgunluk evrimleri ile hidrokarbon miktar ve oranını bulmak amacı ile çalışma kuyularına uygulanmıştır. Hesaplanmış ve ölçülmüş vsıcaklık, hidrokarbon miktarı, olgunluk ve gözeneklilik için haritalar yapılmıştır. Ayrıca havzanın evrimini göstermek amacı ile formasyonların jeolojik süreçteki derinliklerinden yararlanarak gömülme diyagramları elde edilmiştir. Sonuçta ana kayaların dönüşüm oranları belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, hazırlanan programın geçerliliği, ölçülmüş ve hesaplanmış vitrinit yansıtması, sıcaklık ve gözeneklilik değerleri karşılaştırarak literatürden kontrol edilmiştir. Hesaplanmış vitrinit yansıtması değerlerine göre (%0.8 ile %1.2 arasında değişmektedir), çalışılan ana kayalar orta olgunluk seviyesindedir. Üretilen hidrokarbon miktarı, olasılıkla toplam organik karbon değerlerinin (TOC) küçüklüğünden dolayı düşüktür. Çeşitli ana kayalar içinde üretilen hidrokarbon oranı ile oluşan petrol ve gaz miktarı göz önüne alındığında, Batı Karadeniz Bölgesinde ekonomik ölçekte petrol üretilmediği ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ONE-DIMENSIONAL QUANTITATIVE BASIN MODELLING IN WESTERN BLACK SEA REGION BAYRAK, Ayhan M. S. in Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Göksenin ESELLER August 1994, 151 pages In this study, the“one dimensional quantitative basin modelling”technique was applied to establish the geological and geochemical evolution of the Western Black Sea region at Eregli-1, Filyos-1, Amasra-1, Cakraz-1, Ulus-1 and Bartm-1 wells drilled by Turkish Petroleum Corporation. A computer program (GEOMODE) was prepared for modelling. Input data included present thickness, surface porosity, porosity-depth coefficient, age of the unit, radioactive heat generation, background heat flow, type of geological event and kinetic parameters. Detailed geological and geochemical investigations of outcrop samples and seepages revailed that the Yılanla, Çağlayan, İnaltı and Kusuri formations could be evaluated as source rocks. The created software was applied to the studied wells in order to determine the porosity, thermal conductivity, heat flow, temperature, maturation, histories and hydrocarbon generation rate and amount. Maps such as both measured and calculated mtemperature, hydrocarbon quantity, maturation and porosity were constructed. Also, the burial history diagrams of the penetrated formations from decompacted depths were established to illustrate the evolution of the basin. Finaly transformation ratios for the source rocks were determined. As a result of the study, the validity of the prepared program was checked from literature by comparing the measured and computed results of vitrinite reflectance, temperature and porosity calculations where there is a general consistency. Studied source rocks are in the middle maturation stage according to computed vitrinite reflectance values (varied between 0.8 %R0 and 1.2 % R0). Amount of generated hydrocarbon are low value, possibly due to low TOC values. Considering the hydrocarbon generation rate and the amount of oil and gas formed in the various source rocks, it can be stated that no oil in economic scale produced in the Western Black Sea region.