Neural network based procress controller design and on-line application to fludized bed combustion
Yapay sinir ağları temelli süreç denetleci tasarımı ve akışkan yataklı yanma sürecine süreç ICI uygulaması
  1. Tez No: 35575
  2. Yazar: SİNAN ALTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN TOLUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Sinir Ağlan, Süreç Denetimi, Yanılgı Geri Yayılımı Değişikliği. îv, Neural Networks, Process Control, Error Backpropagation Modification
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET YAPAY SİNİR AĞLARI TEMELLİ SÜREÇ DENETLECİ TASARIMI VE AKIŞKAN YATAKLI YANMA SÜRECİNE SUREC ICİ UYGULANMASI / Altuğ, Sinan Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ersin Tulunay Aralık 1994, 106 sayfa. Bu çalışmada, yapay sinir ağlan temelli bir denetleç tasarımı ve bu denetlecin deneysel bir akışkan yataklı yanma sürecinde uygulaması yapılmıştır. Ana tasarım aşamaları için sürecin bilgisayar benzetim modeli oluşturulmuş, ve karşılaştırmalı başarım deneyleri de bu model kulanılarak gerçekleştirilmiştir. Denetlecin tasarımı gerçek sürecin gereksinimlerine göre uyarlanmış ve ayrıca, deneysel düzeneğin donanımı yapılmıştır. Karşılaştırmalı sınama sonuçlan, yatak sıcaklığı denetiminde, önerilen denetlecin alışılagelmiş yapay sinir ağlar! temelli denetlecten daha İyi bir denetim sağladığını göstermiştir. Denetlecin deneysel akışkan yataklı yanma sürecinin gerçek zamanlı denetiminde de istenilen başarımı sağladığı İzlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEURAL NETWORK BASED PROCESS CONTROLLER DESIGN AND ON-LINE APPLICATION TO FLUIDIZED BED COMBUSTION Altuğ, Sinan M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ersin Tulunay December 1994, 106 pages In this study, a neural network based controller was designed for the control of the fluidized bed combustion process. A simulation model was structured for basic design steps of the controller logic and for performance testing; and the instrumentation of the real-life process was carried out. Modifications were made in the controller according to the requirements of the process, it was observed that the proposed controller outperformed the classical neurocontroller in comparative tests and was successful in real-time control of the bed temperature of the fluidized bed combustion process.