Optimal waste containment strategies in groundwater pollution studies
Yeraltısuyu kirliliği çalışmalarında optimum atık toplama stratejileri
- Tez No: 35579
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YAZICIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeraltısuyu, optimum atık toplanımı, optimizasyon modeli, akifer iyileştirilmesi, sabit maliyet
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
öz YERALTISUYU KİRLİLİĞİ ÇALIŞMALARINDA OPTİMUM ATIK TOPLAMA STRATEJİLERİ MISIRLI, Feyzan Yüksek Lisans Tezir Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan YAZICI GİL Aralık, 1994, 137 sayfa Geçmişteki bir katı atık depolanmasından etkilenmiş ve içme suyu ihtiyacını karşılamak için kullanılan bir hipotik akiferde en iyi işletim seçeneğini belirlemek amacıyla altı yeraltısuyu işletim modeli geliştirilmiş ve karşılaştırılmıştır. Bu modellerden üçü toplam kuyu tamamlama ve pompaj maliyetini kapalı (pompaj maliyetini en aza indirgeyen bir Kuadratik Programlama modeli, toplam pompajı en aza indirgeyen bir Doğrusal Programlama modeli) veya açık (Karma Tam Sayılı Programlama modeli) olarak bu maliyetleri hesaba alan amaç fonksiyonları ile en aza indirgemeyi amaçlamıştır. Diğer üç model ek olarak arıtma ve boru hattı inşa maliyetlerini getiren engelleme kuyularından çekilensıvının bir tesise arıtma için aktarılması gerektiği durumdaki optimal işletim stratejisini belirlemek amacı ile geliştirilmiştir. Bu gruptaki ilk model pompaj ve arıtma maliyetini en aza indirgeyecek şekilde kuadratik programlama modeli şeklinde geliştirilmiştir. Diğer iki model karma tamsayılı modellerdir. İkinci model kuyu tamamlama ve boru inşası sabit maliyetleri ile birlikte pompaj ve arıtma değişken maliyetlerini en aza indirgemektedir. Son model toplam pompaj miktarını ve sabit maliyeti en aza indirgeyen bir çok amaç fonksiyonuna sahiptir. Bütün modeller, temiz su talebi f düşüm ve pompaj sınırları, sistemin tepki denklemleri ve belirli gözlem noktalarında hızın yön değiştirilmesi ile ilişkili aynı kısıtlamalar setine sahiptir. Modellerin optimal çözümleri sistemle ilişkili toplam maliyet esas alınarak karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Birinci grup modeller aynı zamanda birim pompaj maliyetlerindeki değişikliğe karşı da incelenmiştir. İkinci grup modellerin etkinlikleri ucuz ve pahalı olmak üzere iki arıtma işlemi için değerlendirilmiştir. Sonuçların incelenmesi bütün maliyet bileşiklerini açık olarak hesaba katan karma tamsayılı viiprogramlama modellerinin kullanılması ile önemli ölçüde maliyetin azaltılabileceğini göstermektedir. Bu nedenle engelleme kuyularının inşasını gerektiren iyileştirme sistemlerinde yeraltısuyu işletimcisi matematiksel modele tanıtılan her kuyu için sabit maliyeti hesaba katmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPTIMAL WASTE CONTAINMENT STRATEGIES IN GROUNDWATER POLLUTION STUDIES MISIRLI, Feyzan M.S. in Geological Engineering Supervisor: Prof. Dr. Hasan YAZICIGIL December, 1994, 137 pages Six groundwater management models were developed and compared to identify the best management alternative for a hypothetical aquifer which is affected by a past waste disposal practice and developed to supply drinking water requirements. Three of the models sought to minimize the total cost of pumping and fixed cost of well completion with the objective functions either implicitly (i.e., a quadratic programming model minimizing pumping cost, and a linear programming model minimizing total pumpage) or explicitly (mixed integer programming model) account for these costs. The other three models were developed to identify the optimal management strategy for the case that the pumped fluid from the interceptionwells is to be diverted to a plant for treatment which incorporates additional costs of treatment and the pipeline. The first model of this group is formulated as a quadratic programming model minimizing the pumpage cost and the treatment cost. Remaining two models are mixed integer Programming models; the second model minimizes variable costs of pumping and treatment and fixed cost of well completion and pipeline construction. The last model has a multi-objective function minimizing the total pumpage rate and the fixed cost of well completion and pipeline construction. All models are subject to the same set of constraints related to fresh water demands, drawdown and pumpage limitations, system's response equations, and velocity reversal at certain observation points. The optimal solutions of the models are compared and evaluated on the basis of total costs associated with the remediation system design. The first group of models are also analyzed with res$©ct to the variations in unit pumpage costs. The performances of the second group of models are evaluated for two extreme cases of cheap and expensive treatment process. The results of the models are quite different in regard to number of potential IVinterception wells completed, their pumpage rates, resulting operation and capital investment costs. Analysis of the results indicates that considerable amounts of savings can be achieved through the application of the Mixed Integer Programming models explicitly considering each of the cost components. Therefore, in remediation system designs which require installation of interception wells, groundwater manager should take into account the fixed charges incurred for each well that is introduced to the mathematical model. Keywords î groundwater, optimal waste containment, optimization model, aquifer remediation, fixed cost Science Code: 606.04.02 v