Ortaokul yöneticilerinin görevlerini yaparken karşılaştığı veli, öğretmen, üst yöneticilerden kaynaklanan olumsuz davranışlar
Negative behaviours resultig from parents, teachers and senior managers that the managers of secondary schools encounter while they performing duties
- Tez No: 355909
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yöneticiler, Olumsuz Davranışlar, Veliler, Öğretmenler, Üst Yöneticiler, Managers, Negative Conducts, Parents, Teachers, Top Managers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Ortaokul Yöneticilerinin Görevlerini Yaparken Karşılaştığı Veli, Öğretmen, Üst Yöneticilerden Kaynaklanan Olumsuz Davranışlar Bu araştırma, okul yöneticilerinin görevlerini yaparken karşılaştığı olumsuz davranışların incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Bu araştırmanın evreni 2013–2014 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Pendik ilçesindeki okul yöneticileridir. Araştırmada örneklem alınmamış evrenin tamamına ulaşılmıştır. Uygulama toplam 230 kişiye yapılmış 26 kişi değişik nedenlerden elenmiş analizler 204 kişi üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırma ile ilgili veriler“Kişisel Bilgi Formu”ile“Veli, Öğretmen ve Üst Yöneticilerden Kaynaklanan Olumsuz Davranışlar Anketi”ile toplanmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamında SPSS paket programı yardımıyla çözümlenmiştir. Ölçeğin birinci bölümüyle ilgili verilere ilişkin frekans ve yüzde dağılımı alınmış, öğrencilerin tutumlarının ve algılamalarının belirlenmesine yönelik olarak aritmetik ortalama ve standart sapma, tutumlar arasında farklılığı ortaya koyabilmek için ikili karşılaştırmalarda“t”testi, ikiden fazla değişken gruplarının karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Görüşler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı α = 0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır; Yöneticilerin cinsiyetlerine göre velilerden kaynaklanan olumsuz davranışların değerlendirilmesinde kadın yöneticiler erkek yöneticilere göre velilerden daha fazla olumsuz davranışlarla karşılaştıklarını ifade etmektedirler. Medeni durumlarına göre, bekar olan yöneticilerin velilerden kaynaklanan olumsuz davranışlarla ilgili düşünceleri evli olan yöneticilere göre daha olumsuzdur. Yaşlarına, görevlerine, mezuniyetlerine, yöneticilik sürelerine, yöneticilerin çalıştıkları okullara göre anlamlı farklılık görülmemiştir. Yöneticilerin cinsiyetlerine, medeni durumlarına, yaşlarına, mezuniyetlerine, görevlerine, çalışma sürelerine, çalıştıkları okul sayısına göre öğretmenlerden kaynaklanan olumsuz davranışlarına ilişkin değerlendirme düzeylerinde anlamlı farklılık görülmemiştir.Yöneticilerin cinsiyetlerine, yaşlarına, mezuniyetlerine, görevlerine, çalışma sürelerine, çalıştıkları okul sayısına göre üst yöneticilerden kaynaklanan olumsuz davranışlarına ilişkin değerlendirme düzeylerinde anlamlı farklılık görülmemiştir. Medeni durumlarına göre ise bekar yöneticiler, evli yöneticilere göre üst yöneticilerden daha fazla olumsuz davranış gördüklerini belirtmektedirler.
Özet (Çeviri)
Negative Behaviours Resultig From Parents, Teachers And Senior Managers That The Managers Of Secondary Schools Encounter While They Performing Duties This research was done to analyze negative conducts school managers came across when they did their jobs.The scope of this research was the managers of the schools of Pendik Town of Istanbul City, in 2013-2014. In this research, instead of sampling, all managers were directly contacted. 230 persons were applied, 26 were eliminated for various reasons, 204 were analyzed. The data of this research was collected through;“Individual Identification Form”, and“Negative Conducts Questionaire arising from Parents, Teachers and Top Managers.”This data was coded into computer and analyzed through SPSS package software. Frekans and percentage distribution was used for the first part of the data, aritmetic average, and standart deviation for determining the students conduct and perception,“t”test for determining the differences of conducts with bilatteral comparision, one sided variance analyze for comparision of more than two variable groups. Whether there was difference between the opinions was tested at a = 0,05 the meaningful level. The findings optained from this research are; When assessing negative conducts arising from parents against the managers' sex, female managers stated that they came across more negative conducts form parents than male manegers came across. According to maritial status, the thoughts of bachelor manegers about the negative conducts from parents was more negative than those of married managers. No meaningful differences were detected when the managers' age, job, state of education, management time or the schools they worked at were assessed. No meaningful differences were detected over the assessment level of negative conducts arising from teachers, based on managers' sex, maritial status, age, state of education, job, working hours, the number of schools they worked at. No meaningful differences were detected over the assesment level of negative conducts arising from top managers, based on the managers'sex, age, state of education, job, working hours and the number of schools they worked at. Based on maritial status, on the other hand, bachelor managers stated that they came across more negative conducts than those of married top managers.