Okul yöneticilerinin görevlerini yaparken karşılaştığı olumsuz davranışlar
- Tez No: 355912
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, yönetici, lider, eğitim yöneticisi, eğitim kurumu, Administration, administrator, leader, educational administrator, educational institution
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Değişimin ve gelişimin yaşandığı günümüz dünyasında, her alanda olduğu gibi eğitim sistemi de ilerleme ve gelişmelerden payına düşeni almış, hızlı bir gelişme ve devinim kazanmıştır. Bilindiği gibi günümüzdeki eğitim kurumları; genç nesilleri çağdaş uygarlık seviyesinin doğrultusunda, kendi ayakları üzerinde duran, analitik düşünen, bilinçli, gelişmeye ve değişime açık, bilgi, beceri ve davranış yönünden donanımlı olacak şekilde yetiştirmeyi bir misyon olarak üstlenmiş kurumlardır. Yeni yönetim anlayışlarının eğitim örgütlerinde benimsenmesiyle birlikte, örgüt yaşamında bunu sağlayacak olan eğitim yöneticilerinin rolü daha da önemli hale gelmektedir. Bu nedenle okul yöneticilerinin, lider olarak görev yapmasına ilişkin stratejik amaçlar her geçen gün artmaktadır. Bu stratejik amaçlara karşın başta idari, eğitim-öğretim, insan kaynağı ve finansal konular olmak üzere birçok alandaki sorunlar ile fiziki yapıların çağın ihtiyaçlarına cevap verememesi gibi nedenler eğitim yöneticilerinin gayretlerinin ziyan edilmesine yol açmakta ve etkili birer lider olmalarını güçleştirmektedir. Bu araştırmada,“Okul Yöneticilerinin Görevlerini Yaparken Karşılaştığı Olumsuz Davranışlar”ın belirlenmesi amaçlanmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2012–2013 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Kadıköy, Üsküdar. Beykoz, Ümraniye, Çekmeköy ve Sancaktepe ilçelerindeki ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 148 okul müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı oluşturmuştur.Anket soruları tesadüfî ve tabakalama olarak belirlenen farklı eğitim kurumlarında görev yapan 148 okul yöneticisine uygulanmış; ancak kontrol sonrası değerlendirilemeyecek kadar eksik bırakılan 28 anketin çıkarılmasından sonra kalan 120 adet anket çalışmada temel alınmıştır. Bu araştırmada yöneticilerin yönetim görevi esnasında karşılaştıkları olumsuz davranışların cinsiyet, yaş, görev, eğitim düzeyi, kıdem, okul türü, görev yapılan okul türü ve görev yapılan okuldaki çalışma süresi değişkenlerine göre farklılıkları incelenmiştir.Değerlendirme sorularında dörtlü derecelendirme ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılardan görevlerini yaparken karşılaştığı olumsuz davranışlara ilişkin görüşlerini her bir maddeyi (1) Hiçbir zaman, (2) Nadiren, (3) Çoğunlukla, (4) Her zaman seçeneklerinden birini kullanarak değerlendirmeleri istenmiştir.Araştırmada veri toplama araçları ile katılımcıdan elde edilen verilerin çözümlenmesi SPSS 15,0 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, which is in constant progress and change, like in every other field, education system had it's share from these developments and advencments and gained a fast pace and motion. As it's well known today's educational institutions are establishments which undertake the mission of raising the young generations in the direction of modern civilization, standing on their own feet, analytical thinking, conscious, open for change and improvment and also well supported in the fields of knowledge, skills and behaviour. With the acceptance of the new managment conceptions in the educational organizations, the role of the educational administrators who will provide these things in the school life, is becoming more and more important. That's why the school administrators' strategic objectives, in relation to perform their duties as leaders, are increasing every day. Despite these strategic objectives the problems such as administrative, educational, staff and financial initially, problems in many more fields and the grounds of non responsive physicall structures cause the waste of the administrators' effortsand ensnarl their being effective leaders. In this research the aim is specifiying“ The adverse beahaviours which the school principals encounter while doing their duty”. Measurement by scanning is used from the qualitative research methods. The population constitutes of 2012-2013 academic year 148 school principals, vice principals and assisstant principals of the primary, secondary and high schools of Kadıköy, Üsküdar, Beykoz, Ümraniye, Çekmeköy ve Sancaktepe districts of Istanbul.Surver questions are applied to 148 school administrators identifiyed as accidental and tanning, but selected as base line in the 120 surveys after eliminating the 28 surveys which were too deficient to evaluate.The discrepancy of the adverse behaviours which the school administrators encounter such as gender, age, assingment, educational level, seniority, the type of the school and the working hours of the school, while on duty are analyzed in this research according to their variance. Quartet rating system is used in the grading questions. The participants are asked to evaluate the adverse behaviours that they encounter while doing thier duties on each statement using one of the options from (1) Never, (2) Rarely, (3) Mostly, (4) Always.The analysis of the data which is collected from the participants via data collection tools is verified with the SPSS 15,0 packaged software in the computer environment.