Development of a novel regenerable sorbent for hot gas desulfurization
Sıcak gaz desülfirizasyonu için rejenere edilebilen yeni bir sorbent geliştirilmesi
- Tez No: 35604
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ATIMTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Entegre Gazlaştırma Kombine Çevrim Sistemi, Sıcak Gaz Desülfürizasyonu, Sülfîdasyon, Rejenerasyon, Çinko Ferrit, Çinko Oksit, Demir Oksit, Integrated Gasification Combined Cycle System, Hot Gas Desulfurization, Sulfidation, Regeneration, Zinc Ferrite, Zinc Oxide, Iron Oxide
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZ SICAK GAZ DESÜLFURIZASYONU İÇİN REJENERE EDİLEBİLEN YENİ BİR SORBENT GELİŞTİRİLMESİ AKSOY, Ayşegül Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aysel Atımtay Eylül 1994, 111 sayfa Bu çalışmada çinko ferrit Entegre Gazlaştırma Kombine Çevrim Sistemindeki akışkan-yataklı sıcak gaz desülfurizasyon ünitesinde kömür gazından kükürtlü hidrojenin uzaklaştinlması amacıyla kullanılmak üzere yapısal kararlılığının arttırılması için zeolit üzerine yüklenmiştir. Desteklenmiş çinko ferrit üzerinde sülfidasyon ve rejenerasyon reaksiyonlarının kinetik çalışması Termogravimetrik Analiz Cihazı'na (TGA) benzeyen bir sistem ile yürütülmüştür. Ayrıca, testler karşılaştırma yapmak amacıyla desteklenmiş çinko oksit ve demir oksit sorbentleri ile de yapılmıştır. Sülfidasyon testleri 500-650°C sıcaklık aralığında, RjS, H2 ve N2 gaz karışımı ile yürütülmüştür. Gaz kanşımındaM H2S miktarı hacimce % 0.5-1.5 olarak değiştirilmiştir. Ayrıca, değişik tanecik büyüklükleri de test edilmiştir. Rejenerasyon testleri kısmen sülfidasyona uğramış sorbentier üzerinde 600°C ve 650°C'de değişik 02 konsantrasyonları (hacimce % 0.5-1.0) ihtiva eden gaz karışımları ile yapılmıştır. Bu deneylerin sonuçları sülfidasyon reaksiyonunun gaz konsantrasyonuna göre birinci derece bir reaksiyon olduğunu göstermiştir. Rejenerasyon reaksiyonununsülfîdasyon reaksiyonuna göre daha hızlı olduğu bulunmuştur. 650 C'de ve %6 02 ile yapılan rejenerasyonda sülfat oluşumu gözlenmemiştir. Yapısal kararlıhğin test edilmesi amacıyla desteklenmiş çinko ferrit ile ayrıca 5 1/2 kez birbirini takip eden sülfidasyon-rejenerasyon testi yapılmıştır. Sonuçlar desteklenmiş çinko ferritin akışkan-yataklı sıcak gaz desülfurizasyon ünitesinde kullanılması için daha iyi bir yapısal kararlılığa sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A NOVEL REGENERABLE SORBENT FOR HOT GAS DESULFURIZATION AKSOY, Ayşegül M.S. Thesis in Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Aysel Atuntay September 1994, 111 pages In this study zinc ferrite was supported on a zeolite to increase its structural stability to be used in the fluidized-bed hot gas desulfiırization unit of the Integrated Gasification Combined Cycle System for the removal of hydrogen sulfide from coal gas. Kinetic studies of sulfidation and regeneration reactions were carried out on the supported zinc ferrite sorbent in a home made Thermogravimetric Analyzer (TGA). Also, tests were made with the supported zinc oxide and iron oxide sorbents for comparison. Sulfidation tests were carried out in the temperature range of 500-650°C with H2S, H2, and N2 gas mixture. The composition of H2S in the gas mixture was varied between 0.5-1.5% by volume. Also, different particle sizes were tested. Regeneration teste on partially sulfided sorbents were carried with gas mixtures of different 02 concentrations (6-21% 02 by volume) at 600°C and 650°C. The results of these experiments showed that the sulfidation reaction was first order with respect to gas concentration. It was found that regeneration reaction was much faster than the sulfidation reaction. No sulfate formation was observed for the regeneration of zinc ferrite at 650°C with 6% 02 by volume. iiiA 5 1/2 cycles of multicycle sulfidation-regeneration test was also carried out with the supported zinc ferrite, in order to test its structural stability. The results revealed that supported zinc ferrite has a better structural stability to be used in the fluidized-bed hot gas desulfurization unit.