Accelerated curring in high strength concrete
Yüksek dayanımlı betonların hızlı bakımı
  1. Tez No: 35603
  2. Yazar: AHMET KIZILKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TOKYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek dayanımlı beton, hızlandırılmış bakım, yüksek akışkanlaştırıcı katkılar, sıcak su bakımı, kaynar su bakımı, kendi kendine bakım, High strength concrete, accelerated curing, high range water reducing admixture, warm water curing, boiling water curing, autogenous curing
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
öz YÜKSEK DAYANIMLI BETONLARIN HIZLI BAKIMI KIZILKAYA, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa TOKYAY Eylül 1994, 94 Sayfa Yeni tasarım kavramları ve gelişen teknolojiyle yapım işlerinin sürekli artan hızı beton dayanımının betonun yerine yerleştirilmesinden sonra en kısa zaman içinde belirlenmesine olan ihtiyacı artırmıştır. Beton dayanımlarının erken ve yeterli güvenirlikle belirlenebilmesi beton karışımlarında gereken değişikliklerin yapılabilmesini ve olası pahalı gecikmeleri ve hataları zamanında önlemeyi sağlayacaktır. Beton kalitesini belirlemekte kullanılan en yaygın yöntem betonun 28 günlük basınç dayanımının belirlenmesidir. Bu 28 günlük süre içinde maksimum dayanımın yaklaşık % 70 'ine ulaşılmaktadır. Normal dayanımlı betonların 28 günlük dayanımlarının hızlandırılmış bakım yötemleriyle tahmin edilmesine yönelik ulusal ve uluslararası standartlar mevcuttur.Yüksek akışkanlaştırıcı ve silis dumanı içeren yüksek dayanım! ı betonlarda sıcak su, kaynar su ve kendi kendine bakım yöntemlerinin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Yüksek akışkanlaştırıcı katkıların veya silis dumanının kullanılması yüksek dayanımlı betonların hızlandırılmış bakım altındaki genel davranışlarını etkilememektedir. Ancak, bu betonlarda hızlandırılmış bakım sonunda elde edilen dayanımın 28 günlük dayanıma oranı, normal dayanımlı betonlara göre bir miktar daha yüksek olmaktadır. Sıcak su ve kendi kendine bakım yöntemleri yüksek dayanımlı betonların ileriki yaşlardaki dayanımlarını tahminde normal dayanımlı betonlarınkine benzer şekilde kullanılabileceği ortaya çıkmıştır. Yüksek dayanımlı betonların standart ve hızlandırılmış bakım sonundaki dayanımları arasındaki ilişkileri tanımlayan regresyon ifadeleri literatürde normal dayanımlı betonlar için verilmiş olanlarla oldukça uyumlu çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACCELERATED CURING IN HIGH STRENGTH CONCRETE KIZILKAYA, Ahmet M.S. in Civil Engineering, Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa TOKYAY September 1994, 94 Pages New design concepts and the continuously increasing speed of construction call for the strength of concrete to be determined at the earliest possible time after the concrete has been placed. Early determination of concrete strength with satisfactory reliability will allow necessary modifications to be made in the design of concrete mixes, thus eliminating costly delays disputes later. The criterion of the concrete quality is usually taken as the 28-day compressive strength. During this period, about 70 % of the ultimate strength is attained. Estimation of the 28-day (or ages less than or greater than 28 days, depending on the construction practices and requirements) strength of normal strength concretes by accelerating the hydration reactions through inthermal curing processes had been described in national and international standarts or specifications. The applicability of the standart warm water, boiling water, and autogenous curing methods for high range water reducing agent and silica fume containing high strength concretes is investigated. Using water reducing admixtures or silica fume does not change the general behavior of high strength concrete under accelerated curing. Warm water and autogenous curing methods can be used to estimate the long term strength of high strength concrete in a manner similar to that for normal strength concretes. The regression expressions obtained for high strength concretes to described the standard and accelerated curing relations are in reasonable agreement with those of normal strength concretes reported in the literature.