A Compact Pfm controller converter with wide speed range for 3 phase induction motors
3 Fazlı senkron motorlar için geniş bir hız aralığında çalışan bir DSM denetleyici çevirici
  1. Tez No: 35605
  2. Yazar: NİYAZİ BALKAN ŞİMŞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. BÜLENT ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevirici, Evirici, Denetleyici, DSM, Değişken Hızlı Sürücü, Asenkron Motor Sürücü, Converter, Inverter, Controller, PFM, Variable Speed Drive, Induction Motor Drive
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
ÖZ 3-FAZLI ASENKRON MOTORLAR İÇİN GENİŞ BİR HIZ ARALI?INDA ÇALIŞAN BİR DSM DENETLEYİCİ-ÇEVÎRÎCÎ ŞİMŞİR, Niyazi Balkan Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN Eylül, 1994, 234 sayfa. Yakın bir zamana kadar geniş bir hız aralığında çalışan 3 fazlı asenkron motorların elektrikli ev aletlerinde kullanımı sınırlıydı. Bunun nedeni güç dönüşümü ve hız denetimi için gereken elektroniğin karmaşık ve pahalı oluşuydu. Ancak, düşük fiyatlı ve yüksek hızlı mikrodenetleyicilerin piyasalara girmesiyle, önceden sadece yüksek güç uygulamalarında kullanılan 3-fazlı motor denetim teknikleri elektrikli ev aletlerinde de önem kazanmaya başladı. Bu çalışmada amaç, geniş bil hız aralığında çalışacak olan 3 fazlı asenkron motorlar için az yer kaplayan bir denetleyici-çevirici geliştirmekti. Ev aletlerinde kullanılacağı göz önüne alınarak, hız denetimi için skalar V/f yöntemi, 3-fazlı güç üretmek için de Darbe Sıklığı Modülasyonu (DSM) tekniği kullanıldı. Temel DSM tekniğinin yeni alt türleri önerildi ve özel olarak bu tez için geliştirilen bir simulasyon yazılımı ile analiz edildi. Buradaki amaç, yük akımındaki Toplam Harmonik Bozulmanın (THB) asgariye indirilmesiydi. Değişik koşullar altında DSM'nun performansı incelendi. Çeyrek-Dalga Simetrik DSM'nun en az bozulmayı sağladığı görüldü. İnceleme sonuçlarına uygun olarak 3-fazlı DSM denetim sinyallerinin eş zamanlı üretimi için yeni bir algoritma geliştirildi ve bir Intel 8051 mikrodenetleyiciye programlandı. Mikıodenetleyici tarafından üretilenDSM sinyallerini bir motor üzerinde denemek amacıyla 3-fazlı köprü evirici topolojisine sahip bir akıllı güç modülü kullanıldı. Testlerin sonuçlan, DSM denetleyicisinin teorik hesaplamalara uygun olarak çalıştığını gösterdi. Tek yongalı bir mikrodenetleyicinin, düşük fiyatlı ev aletlerinde, örneğin çamaşır makinalarından kullanılabileceği, ancak tasarımın daha da geliştirilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPACT PFM CONTROLLER-CONVERTER WITH WIDE SPEED RANGE FOR 3-PHASE INDUCTION MOTORS ŞİMŞİR, Niyazı Balkan M. S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof Dr. H. Bülent ERTAN September, 1994, 234 pages. Until recently, the usage of 3-phase induction motors operating in wide speed ranges for household applications was limited. This was due to the complexity and cost of the electronics required for power conversion and speed control. However, with the advent of low-cost, high-speed microcontrollers, 3-phase motor control techniques which had only been utilized in high power applications are gaining practical importance in household applications as well In this study, the aim was to develop a compact controller-converter for the operation of 3-phase induction motors in a wide speed range. With a view for application in household appliances, a scalar V/f technique was used for speed control, in conjunction with the Pulse Frequency Modulation (PFM) method to generate 3-phase AC. New, sub-types of the basic PFM technique were proposed and analyzed by a simulation program developed specifically for this work, with the aim of rninirnizmg the load current Total Harmonic Distortion (THD). The performance of PFM under various conditions were investigated. The Quarter- Wave Symmetric PFM (QW-PFM) was found to produce the least distortion. In accordance with the results of the simulations, a new algorithm for the simultaneous generation of PFM gating signals was developed and was programmed on a Intel 8051 microcontroller. An intelligent power module with 3-phase bridge minverter topology was used to test the microcontroller generated PFM signals on an actual motor. The results of the tests showed that the PFM controller was functioning as predicted by theory. It was concluded that such a single-chip controller was suitable for usage in low-cost household applications such as washing machines, although further improvement is needed.