2000'li yıllarda Türkiye ve proaktif dış politika
In the 2000's Turkey and proactive foreign policy
- Tez No: 356181
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA AKGÖNENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş, Proaktif Dış Politika, AKP, ABD, Orta Doğu, Cold War, Proactive Foreign Policy, AKP, USA, Middle East
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Soğuk Savaş sonrası dönemde yaşanan gelişmeler, Türkiye'nin dış politika vizyonunu ve stratejisini yeni bir eksene kaydırmasını kaçınılmaz kılmıştır. Bu çalışmada, Türkiye'nin Soğuk Savaş sonrasından günümüze dış politikasını değiştiren nedenler, güvenlik ve strateji arayışları bağlamında ele alınırken, bu politikanın sonuçları yakın tarih ile ilişkilendirilecek, olaylar nedenleri ile birlikte analiz edilecektir. Ayrıca çalışmada, 2000'li yıllarda Türk dış politikasının değişimi ve bu değişime etki eden faktörler tarihsel detaylar ışığında ortaya konmaya çalışılırken aynı zamanda konu etkinlik bazında ele alınmıştır. Türk dış politikasının geldiği nokta bu düzlemde incelenirken ayrıca geleceğe yönelik hedefler değerlendirilmiş, proaktif bir dış politikanın sürdürülebilirliği sorunsalı üzerinden; konu etkinlik, politika, hedefler ve uygulamalar bazında ele alınmıştır. Proaktif politikanın yumuşak güç, kamu diplomasisi gibi unsurlarla sahip olduğu uyumu geleceğe yönelik hedeflere ulaşmak için nasıl ve ne şekilde kullanabileceğine dair bir nevi yol haritası oluşturmak amacıyla yola çıkan biz araştırmacılar ülkemizin sahip olduğu dış politika külliyatını geleceğe taşımak için köprü olmak durumundayız. Bu çalışma hedeflenen bu amaca hizmet ederken aslında kendini sorumlu hisseden herkese tek bir soru sordurmaktadır. Peki, biz ne yapabiliriz?
Özet (Çeviri)
Developments in the post Cold War period, Turkey's foreign policy vision and strategy shift in the direction of the new axis has necessiated. İn this study, Turkey's changing foreign policy after the Cold War to the present causes, in the context of the search for security and strategy when discussing the results of this policy will be analyzed along with the reasons. When the position of Turkish Foreign Policy is researched on this platform also future tangets are reviewed, the subject that is on the sustainability of the problematic of a proactive foreign policy is treated under efficiency, policy tangets and executions. We, researcher to have set out with a view to present a road map about how proactive policy will use the coordination has some factors like soft power and public diplomacy to achieve its future tangets, are a bridge to move future the corpus that our country has. While this research is serving the aim that has been purposed, fundamentally it has been asked a question to everybody who make themselves responsible. What can we do?