İşletmelerde bilişim teknolojilerinin kullanımı ve etkilerine ilişkin telekomünikasyon sektöründe bir firma uygulaması
- Tez No: 356182
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKMEN DERDİYOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilişim Sistemleri, Bilişim Teknolojileri, Telekomünikasyon, Information, Information Technology, Telecommunication
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bugünün sermayesi bilgidir. Bilgi, toplumsal gelişim açısından bakıldığında, insanoğlunun tarım toplumundan sanayi toplumuna, oradan da hizmet sektörünün güçlendiği bilgi toplumuna doğru yol almasını sağlayan önemli bir unsurdur. İşletmeler arasından rakiplerine göre bilgiyi daha hızlı elde eden ve elde edilen bilgiyi daha etkin kullanabilenler diğerlerine göre rekabet avantajı kazanmaktadırlar. Günümüzde sadece bilgiye sahip olmak yeterli değildir. Sahip olunan bilginin işletmeler tarafından, işletme performansını artıracak şekilde etkin yönetilebilmesi ihtiyaçtan daha çok zorunluluk haline gelmiştir. İşletmelerde bilişim teknolojilerinin kullanımı günümüzde önemli gelişmeler arasında yer almaktadır. Son zamanlarda dünyada; yerel ve ulusal ekonomilerde, teknolojik ve sosyal eğilimlerde, bölgesel ve ulusal sınırları hızlı bir şekilde küreselleşme sürecine girmiştir. İleri bilgi teknolojileri, günümüzde rekabet ve hız ortamında işletmelerin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Bu araştırmanın temel amacı, bilişim teknolojilerinin işletmelerde kullanımı ve işletme fonksiyonları üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bilişim teknolojilerinin tanımı ve genel çerçevesi ayrıntılı olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde işletmelerde kullanılan bilişim teknolojileriyle ilgili genel bilgiler verilmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise bilişim teknolojilerinin işletmelerde kullanımı ve işletme fonksiyonları üzerindeki etkileri hakkında hazırlanan araştırma modeli ve bu modelin telekomünikasyon şirketinde değerlendirilmesi ve anket çalışmasına yer verilmiştir. Böylece telekomünikasyon şirketinde, bilişim teknolojilerinin kullanımı ile işletme fonksiyonlarının ne derece etkilendiği ortaya konulacaktır. Araştırma sonucunda; Demografik özelliklerden bazıları, işletme fonksiyonlarından ise tamamının bilişim teknolojilerinin işletme üzerinde etkili olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Knowledge is today's capital. From the point of view of social development, knowledge is the most important factor that makes human being progresses from agricultural society to industrial society, and from there to knowledge society in which the service sector gets strong. Among businesses, the ones retrieving the information faster and utilising it more effectively maintain an edge against their competition. Today, being in possession of the information alone is not adequate. It has become a must rather than a necessity to manage this information in a way that will increase business performance. The usage of information processing technology is among many development taking place in business organizations future. Past decades, the world has been entered an era globalization, where local and national economies, technological and social trends are quickly transcending regional and national boundries. Advanced information technologies became absolutely necessary part ofthe companies in today's competition and velocity environment. The main purpose of this work is to reveal the possible impacts of using Information Technologies in business and business functions. Research consists of three different sections. Chapter 1 provides information regarding the detailed definition and framework of Information Technologies. In Chapter 2, general information about the Information Technologies being used in Business was presented. Chapter 3 yields the results reached through a research model designed to examine the possible impacts of using Information Technologies in business and business functions and the evaluation of the study conducted in a communications company using this model which is supported by an organizational survey. Thus, the level of impact originating from the use of Information Technologies in business function was identified. In conclusion, it can be said that all of the business functions and some of the demographic attributes were affected by the use of Information Technologies.