Design of microwave mixersusing MMIC technology
MMIC teknolojisi kullanılarak yapılan mikrodalga karıştırıcı tasarımı
- Tez No: 35619
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: MMIC, Mikrodalga Karıştırıcı, Doğrusal Olmayan Benzetim iv, MMIC, Microwave Mixer, Nonlinear Simulation
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
öz MMIC TEKNOLOJİSİ KULLANILARAK YAPILAN MİKRODALGA KARIŞTIRICI TASARIMI BAŞKAN, Şebnem Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Canan TOKER Eylül 1994, 158 sayfa Devrelerin tek bir taban malzemesi üzerine inşa edilerek oluşturulduğu mikrodalga entegre devre teknolojisi (MMIC) kullanarak gerçekleştirilen mikrodalga karıştırıcı tasarımı bu tezin esas konusudur. Üç mikrodalga karıştırıcı tasarlanmıştır. Bunlardan ikisi çift-dengeli türden karıştırıcılardandır, diğeri ise basit olarak tasarlanmış bir FET karıştırıcıdır. Karıştırıcıların balun ve frekans-çevirici kısımlarında aktif ve pasif yapılar kullanılmıştır. Devrelerin doğrusal olmayan benzetimleri EESOFun Libra programı ile gerçekleştirilmiştir. Çift-dengeli karıştırıcılardan birtanesinin ve basit FET kanşüncınm, taban malzemesi üzerine yerleşimi çizilmiştir. Çift-dengeli karıştırıcının yerleşimi Triquint firmasının elemenlan ile ACADEMY programı kullanılarak yapılmıştır. Basit FET karıştırıcının yerleşimi ise GEC-Marconi firmasının elemanları kullanılarak CADENCE (Artist) programı ile hazırlanmıştır. Basit FET karıştırıcı tasarımı üretilmek üzere GEC-Marconi firmasına gönderilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN OF MICROWAVE MIXERS USING MMIC TECHNOLOGY BAŞKAN, Şebnem M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Canan TOKER September 1994, 158 pages The main subject of this thesis is to design microwave mixers using GaAs Monolithic Microwave Integrated Circuit (GaAs MMIC) technology. Three microwave mixers were designed. Two of them are of double-balanced type and the other one is a simple FET mixer. Active and passive techniques were used in the balun parts and in conversion stages of the mixers. The nonlinear simulations of the mixers were performed using EESOF's Libra program. Layouts of one of the double- balanced mixers and of the simple FET mixer were prepared. The double-balanced mixer layout was prepared by using Triquint foundry elements in ACADEMY Layout program and simple FET mixer layout was drawn by using GEC-Marconi foundry elements in CADENCE (Artist) Layout program. The simple FET mixer design is conveyed to GEC-Marconi for MMIC production.