Mixed-model sequencing problems in just-in-time production systems
Tam-zamanında üretim sistemlerinde karışık model çizelgeleme problemleri
  1. Tez No: 35620
  2. Yazar: MEHMET TUĞRUL KORKMAZEL
  3. Danışmanlar: SEDEF MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tam Zamanında Üretim, Karışık-Model Montaj Hattı, Çizelgeleme, Atama Problemi, Just-in-Time Production, Mixed-Model Assembly Line, Sequencing, Assignment Problem
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
öz TAM-ZAMAMNDA ÜRETİM SİSTEMLERİNDE KARIŞIK-MODEL ÇİZELGELEME PROBLEMLERİ KORKMAZEL, Mehmet Tuğrul Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: öğretim Görevlisi Dr. Sedef MERAL Aralık, 1994, 152 sayfa. Tam-zamanında üretim (TZÜ) ortamında çalışan bir karışık-model üretim tesisi, genellikle karışık-model nihai montaj hattı olan son süreç için üretim çizelgesi belirlenerek kontrol edilir. Bu çalışmada, karışık-model çizelgeleme problemlerinde, iki önemli amaç dikkate alınmıştır: zaman içinde montaj hattındaki her iş istasyonu üzerinde iş yükünün dengelenmesi ve montaj hattında kullanılan parçaların kullanım hızlanın sabit tutulması. Bu araştırmadaki esas amaçlar, montaj hattında kullanılan parçaların kullanım hızlarındaki değişimleri azaltmaya çalışan toplam değişim veya en çok değişim tipli amaç fonksiyonlu çizelgeleme problemleri için geliştirilmiş olan çözüm yöntemlerini irdelemek; bu çözüm yöntemleri için bazı değişiklikler önermek; ve bunların iki önemli amacı birlikte dikkate alan iki kriterli problemi çözebilmek için geliştirmektir. Toplam değişim tipi amaç fonksiyonu olan sezgisel algoritmalar arasında, yapılan karşılaştırmalı deneysel çalışmada daha iyi sonuç verenler, iki kriterli çizelgeleme problemini çözmek için adapte edilmişlerdir. Ayrıca, toplam değişim tipi amaç fonksiyonu olan iki kriterli problemin bir atama problemi olarak formüleedilebileceği gösterilmiş ve atama probleminin çözülmesiyle küçük boyutlu problemler için optimal çözüm elde edilebilmiştir. En çok değişim tipi amaç fonksiyonlu, tek iş istasyonlu ortamda iki kriterli problem de önerilen optimizasyon algoritmasının kullanılmasıyla doğrusal zamanda optimal çizelge için çözülebilmiştir. En çok değişim tipi amaç fonksiyonlu, çok istasyonlu ortamdaki iki kriterli problemi çözmek için ise bir sezgisel algoritma önerilmiştir. Bu sezgisel algoritmanın performansı üretilen rasgele çizelgelerin ortalama performansı ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MXED-MODEL SEQUENCING PROBLEMS İN JUST-IN-TIME PRODUCTION SYSTEMS KORKMAZEL, Mehmet Tuğrul M.S. in Industrial Enğineering Supervisor: Instructor Dr. Sedef MERAL December, 1994, 152pages. A mixed-model manufacturing facility operating in a Just-in-Time (JIT) production environment can be controlled by setting a production schedule only for the last process in the facility which is usually a mixed-model final assembly line. in this study, two majör goals, smoothing the workload on each work station on the assembly line, and keeping a constant rate of usage of ali parts used in the assembly line, are considered in the mixed-model sequencing problems. The main objectives of this research are to analyze the solution approaches for the sequencing problems with sum of deviations ör maximum deviations type objective runctions that aim to reduce the variations in the usage rate of ali parts used in the assembly line, to propose some modifications for these solution approaches, and to extend them for solving the bicriteria problem that considers both goals simultaneously. The heuristic algorithms with sum of deviations type of objective iunction, which show good performance in the comparative study, are adapted to solve the bicriteria sequencing problem. Furthermore, it is shown that the bicriteria problem \vith sum of deviations type iü Tobjective function can also be formulated as an assignment problem, and optimal solution to the small-size problems can thus be obtained by solving the assignment problem. The bicriteria problem with öne workstation and maximum deviation type objective function can as well be solved for the optimal sequence in linear time by using the optimization algorithm we proposed. A heuristic algorithm is proposed to solve the bicriteria problem with maximum deviations type objective function and multiple workstations. The performance of the heuristic algorithm is tested against the average performance of the random sequences generated.