Formation kinetics of trihalomethanes in chlorination of drinking water
İçme suyunun klorlanmasında trihalometanların oluşma kinetiği
- Tez No: 35622
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY ÖZBELGE (BASER)
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Resorsinol, Klorlama, THM, Hümik-Asit, Kloroform, Kalıcı Klor, Resoreinol, Chlorination, THM, Humic Acid, Chloroform, Residual Chlorine
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
öz İÇME SUYUNUN KLORLANMASINDA TRİHALOMETANLARIN OLUŞMA KİNETİ?İ ŞAHİNALP, (GÜVEN) Yeşim Yüksek Lisans Tea, Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tülay (BAŞER) ÖZBELGE Temmuz, 1994, 140 Sayfa Suyun klorlanmasında yan ürünler olarak oluşan trihalometanlann arasında başlıca organik bileşik kloroform'dur ve suyun kalitesi, pH, klor dozu, sıcaklık, THM oluşumuna neden olan başlangıç maddelerin çeşitleri ve derişimleri gibi değişik faktörler onun oluşma kinetiğini etkiler. Bu çalışmada resorsinol başlangıç model madde olarak seçilmiş ve kloroformun oluşum hızını incelemek için sodyumhipokloritle klorlanmışta. 12 saatlik bir zaman içinde oluşan kloroform verimleri, değişik resorsinol-klor oranlannda alev-iyonlaştına dedektör bulunduran bir gaz-kromatografi cihazına doğrudan sulu numune enjekte etme yöntemiyle saptanmıştır. Kalıcı klor analizleri için bir analitik yöntem (DPD-Metodu) uygulanmıştır. Kloroform formasyonuna zamanın, resorsinol derişiminin, klor vidozunun, sıcaklık ve pH'nm etkileri gösterilmiş ve detaylı olarak tartışılmıştır. Bu parametrelerin etkileri doğrultusunda neticeler, kalıcı klorun suda uzun süre kaldığı durumlarda, kloroform oluşumunun başlangıç madde tararından kuvvetle kontrol edildiğini fakat başlangıç klor dozunun değişimi ile çok az değiştiğini göstermiştir. Aynca 1°C sıcaklık artması ile % 2 lik kloroform verimi artışı gösterecek kadar önemli bir sıcaklığa bağımlılık gözlenmiştir. Değişik pH değerlerinde yapılan deneyler, kloroform oluşumunun klorlanmış aromatik ara ürünlerden geçerek oluşmaya kuvvetle bağlı olduğunu ortaya koyarak değişik klorlama şartlarında meydana gelen reaksiyonların mekanizması için Önemli bir ipucu sağlanmıştır. Artan pH ile klorform veriminin arttığı bulunmuştur. Üstelik, pH ve başlangıç maddesi olabilecek ara ürünlerin birbirine oranlannm birleşik etkisinin klorlama ürünlerinin oluşmasında daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bu bulgulara dayanarak, başlangıç toplam organik karbon (TOC) derişimi, başlangıç (CI2/TOC) mol oranı, pH ve reaksiyon sıcaklığı gibi verilen deney şartlarında, zamanın fonksiyonu olarak kloroform derişimlerini % ± 10 içinde veren bağıntılar elde edilmiştir. İlaveten, 1/3 R/C oranında ve 7 pH'da toplam reaksiyonun aktivasyon enerjisi 8858 kalori/g mol olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FORMATION KINETICS OF TRIHALOMETHANES IN CHLORINATION OF DRINKING WATER ŞAHİNALP (GÜVEN), Yeşim M.S. in Chemical Engineering Supervisor; Assoc. Prof. Dr. Tülay (BASER) ÖZBELGE July, 1994, 140 pages Chloroform is the major organic compound among the trihalomethanes (THMs) forming as by-products during chlorination of water, and various factors such as water quality, pH, chlorine dose, temperature, types, and concentrations of precursors influence its formation rate. In this study, resorcinol was chosen as the model precursor and chlorinated with sodiumhypochlorite to investigate the formation rate of chloroform. The chloroform yields were determined at various resorcinol to chlorine ratios within a 12-hour time frame by employing direct aqueous injection of samples into a gas chromatograph equipped with a flame ionization detector. Analyses for residual chlorine determinations were performed using an analytical method (DPD-method). The effects of time, resorcinol concentration, chlorine dosage, temperature and pH on chloroform formation were illustrated and discussed in detail. The results ivconcerning the influence of these parameters showed that in waters where long-term residual chlorine existed for long contact hours, the chloroform formation was strongly precursor controlled but varied only slightly with a change in initial chlorine dose. Furthermore, an appreciable temperature dependency was observed showing a 2% increase in the yield of chloroform for a 1°C temperature increment. Experiments carried out at different pH values revealed the strong dependence of chloroform formation via chlorinated aromatic intermediates and provided an important clue for the reaction mechanism involved during reactions at various clilorinating conditions. It was found out that chloroform yield increased with increasing pH. Moreover, the combined effect of pH and the relative ratios of intermediates that could act as precursors was found to be much higher on the formation of chlorination products. Based on these findings, correlations with accuracies of ± 10% were obtained to predict chloroform concentrations as a function of time for a given set of experimental conditions: initial total organic carbon (TOC), initial CL/TOC ratio, pH and reaction temperature. In addition, the activation energy of the overall reaction was determined as 8858 cal/g mole of chloroform formed at an R/C ratio of 1/3 and a pH of 7.