Determination of THMFP of the reservoirs in Turkey: Kinetics aspect
Türkiye'deki barajlarda THM oluşma potansiyeli: Kinetik yönü
  1. Tez No: 153686
  2. Yazar: MİNE ARTUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ DİLEK, DOÇ. DR. DİLEK SANİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Trihalometanlar (THM), Doğal Organik Madde, İçme Suyu Kaynaklan, Kinetik vıı, Trihalomethanes (THMs), Natural Organic Matter, Drinking Water Sources, Kinetics
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
oz TÜRKIYEDEKI BARAJLARDA THM OLUŞMA POTANSİYELİ: KİNETİK YÖNÜ ARTUĞ, Mine Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Filiz B. Dilek Ortak Tez Danışmanı: Assoc. Prof. Dr. Dilek Sanin Kasım 2004, 136 sayfa Dünyada pek çok içmesuyu arıtma tesisinde en yaygın dezenfektan olarak kullanılan klor, baraj sularındaki doğal organik maddelerle (DOM) reaksiyona girerek dezenfeksiyon yan ürünleri (DYÜ) olarak tanımlanan ve kanserojen oldukları bilinen klorlu-organik bileşiklerin oluşumuna yol açmaktadır. Bu bileşikler arasında en yaygını trihalometan (THM) bileşiklerdir. Bu çalışmada, THM oluşma kinetiği araştırılmış ve bu amaçla Devegeçidi ve Atatürk barajları ile bir model bileşik (hümik asit) içeren su örneği ile 6 hafta süren kinetik deneyleri yürütülmüştür. 6 haftalık süre boyunca THM ve klor konsantrasyonları ölçülmüş ve mevsimsel bazda değerlendirmeler yapılmıştır. USEPA tarafından geliştirilmiş olan simülasyon modeli ile THM konsantrasyonları tahmin edilmeye çalışılmıştır. vıBu çalışmanın sonucunda reaksiyon süresinin ve uygulanan klor dozunun artmasının THM oluşumunu arttırdığı belirlenmiştir. Ayrıca, yüksek organik madde konsantrasyonlarının su kaynağının klor ihtiyacını arttırdığı ve dolayısıyla daha çok THM oluşumuna neden olduğu görülmüştür. Fakat, standard THMFP metodunda belirtilenin aksine THM oluşumunun yedi günde tamamlanmadığı gözlenmiştir. Bunlara ek olarak, THM oluşumunun ve klor tüketiminin ilk 24 saatte çok hızlı olduğu daha sonra ise daha düşük bir hızda gerçekleştiği saptanmıştır. THM oluşum hızları ilk 24 saatte; Atatürk Barajı örneklerinde 35-66 ug/L.day, Devegeçidi Barajı örneklerinde 80-167 ug/L.day ve hümik asit çözeltilerinde 85-248 ug/L.day; daha sonraki sürelerde ise sırasıyla 2-6 ug/L.day, 7-16 ug/L.day ve 3-14 ug/L.day arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF THMFP OF THE RESERVOIRS IN TURKEY: KINETICS ASPECT ARTUG, Mine M.Sc, Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Filiz B. Dilek Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Dilek Sanin November 2004, 136 pages Chlorine is still the most commonly used disinfectant in many water treatment plants all over the World. However, studies conducted demonstrated that the chlorine reacts with the natural organic matter (NOM) in source waters, and leads to the formation of a variety of chlorinated organic compounds, disinfection by-products (DBPs). Among these, the most common are the trihalomethanes (THMs). In this study, kinetics of the THM formation was investigated. Kinetic experiments were carried out with the raw waters from Devegeçidi and Atatürk Reservoirs as well as with water containing a model compound, humic acid. THM and Chlorine concentrations were measured for 6 weeks on a seasonal basis. The simulation model developed by USEPA was used for predicting THM concentrations. IVThe results of this study have shown that THM formation increases with increasing time and higher chlorine doses result in higher THM formation. Also, higher organic matter concentrations resulted in higher chlorine demands and both these parameters increased the TTHM concentrations. But, on the contrary to the standard THMFP testing, THM formation did not complete in seven days. In addition, THM formation and chlorine consumption were very rapid during the first 24 hr followed by a more gradual formation and decay after 24 hr. THM formation rates ranged between 35-66 ug/L.day for Atatürk Reservoir, between 80- 167 ug/L.day for Devegeçidi Reservoir and between 85-248 ug/L.day for humic acid during the first 24 hr, and ranged between 2-6 ug/L.day for Atatürk Reservoir, between 7-16 ug/L.day for Devegeçidi Reservoir and between 3-14 ug/L.day for humic acid after 24 hr.