Multiple criteria decision making using a distance function
Bir uzaklık fonksiyonu kullanarak çok kriterli karar verme
- Tez No: 35621
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KÖKSALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, Uzaklık Fonksiyonu, Multiple Criteria Decision Making, Distance Function
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZ BİR UZAKLIK FONKSİYONU KULLANARAK ÇOK KRITERLI KARAR VERME ÖZCAN, A-Tımcer Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat KöKSALAN Şubat 1994, 42 sayfa. Bu çalışmada, sürekli çözüm kümeli Çok Kriterli Karar Verme problemleri için etkileşimli bir yaklaşım sunulmaktadır. Karar vericinin fayda fonksiyonu, önceki tepkileri gözönünde bulundurularak ideal noktadan olan Lq uzaklık fonksiyonu ile tahmin edilmektedir. Tahmin edilen fayda fonksiyonu kullanılarak birbirini takip eden etkileşimler sırasında etkin çözümler bulunmaktadır. Metodun performansı rasgele türetilen problemler üzerinde test edilmiş ve diğer iki metodla karşılaş tırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTIPLE CRITERIA DECISION MAKING USING A DISTANCE FUNCTION ÖZCAN, ATuncer M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat KöKSALAN February 1994, 42 pages This study presents an interactive algorithm for solving the continuous solution space multicriteria decision making problem. The decision -maker's utility function is estimated by an Lq distance function from an ideal point. In the estimation, the decision maker's previous responses are utilized and using the estimated function, a sample of efficient solutions are generated in successive iterations. The performance of the method is tested on randomly generated problems and compared with two available methods.