A Study of inhibitory effects of chromium, nickel, sulphide on anaerobic treatment with a batch model
  1. Tez No: 35623
  2. Yazar: HARUN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ULUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heavy Metal Concentration, Inhibition, Anaeroboric Treatment, Unbalance
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZ BATCH TİPİ HAVASIZ ARITIMA KROM, NİKEL, KÜKÜRT'ÜN ÖNLEYİCİ ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA YILDIRIM, Harun Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Erol ULU? Eylül, 1994, 73 Sayfa Ağır metaller birkaç yolla atık sulara karışırlar. Atık sularda ağır melallerin bulunması bütün arıtım işletmesini etkiler. Önleme derecesi, giriş suyunun tipi, yapısı, pH gibi faktörlerin yanında genellikle ağır metallerin cinsi ve yoğunluğu ile ilgilidir. Bu çalışmada, Nikel (II) ve Krom (VI) ağır metallerinin, sentetik suyun havasız ortamda arıtımına önleyici etkileri araştırıldı. Reaktörlere 2.5 mg/1 ve 15 mg/l'lik Nikel (II) ve Krom (VI) eklemeler 20 günlük deney zamanıyla test edildi. KOİ, gaz analizi, pH, alkalinite toplam ve uçucu katı testleri yapıldı. COD azalanında, metan gazı üretiminde, toplam katı ve uçucu katı yoğunluklanndaki yüzde azalmalar elde edildi. İlave olarak, önleyici etkideki azalmayı görmek için reaktörlere kükürt eklendi. Sonuç olarak, reaktörlerde büyük oranda önleme olmamasına rağmen, arıtım performansı düştü. Bu çalışmada, kükürt'ün metal önlemesine etkisi hakkında sonuç verici bir delil elde edilememiştir. Anahtar Kelimeler Ağır metal yoğunluğu, Önleme, Havasız Arıtım, Dengesiz. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 615.02.01 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY OF INHIBITORY EFFECTS OF CHROMIUM, NICKEL, SULPHIDE ON ANAEROBIC TREATMENT WITH A BATCH MODEL YILDIRIM, Harun M.S. in Environmental Engineering Supervisor: Prof.Dr. S. Erol ULU? September, 1994, 73 pages Heavy metals interfere into sewage by several ways. The presence of heavy metals in wastewater affects the overall treatment plant performance. The degree of inhibition is generally related to type and concentration of heavy metal, besides other factors as type of influent, its strength, pH. In this study, inhibition of heavy metals Ni (II) and Cr (VI) on anaerobic treatment of synthetic wastewater were investigated. 2.5 mg/1 and 15 mg/1 of Ni (II) and Cr (VI) additions to reactors were tested for 20-day experimental time. COD, gas analysis, pH, alkalinity, total and volatile solids tests were performed. Percent decreases in COD removal, methane gas production, total solids and volatile solids concentrations were determined In addition sulphide was added into reactors separately to see reduction in inhibition. Consequently, although there is no big inhibition in reactors, treatment performance dropped at high concentrations. No conclusive evidence could be obtained regarding the effect of sulphide on metal inhibition, in.this study.