Nevsâl-i Askeriye kitabının transkripsiyonu
Transciription of Nevsâl-i Askeriye
  1. Tez No: 356228
  2. Yazar: YÜCEL ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. R.YAŞAR BÜYÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nevsâl-i Askeri, Selanikli Mehmed Tevfik, Nevsâl-i Askeri, Selanikli Mehmed Tevfik
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Nevsaller, genel olarak geçmiş yılların veya bir yılın bütün olaylarını, her nevi icraatlarını, siyaset, ziraat, ticaret, sağlık, eczacılık, denizcilik, askerlik, istatistik, tarih, edebiyat ve biyografibilgilerini özet halinde ihtiva eylemek üzere tertip edilen ve yayınlanan eserler hakkında kullanılan deyimdir. Transkripsiyonunu yaptığımız H. 1316 (M.1899) tarihli Nevsal-i Askeri Selanikli Mehmed Tevfik?in bir eseridir. Nevsalde askerlikle ilgili yazılar, faydalı bilgiler ve bazı biçimlerle birlikte tasvirler vardır. Osmanlı Tarihinin başlangıcından yazılış tarihine kadar meydana gelen askeri olayları geniş bir şekilde anlatması bakımından önemli bir eserdir. Esere baktığımızda ilk bölümünde madalyalar ve nişanlar daha sonraki bölümlerinde yapılan savaşlar ve seferler ile birlikte savaşlarda bulunan asker sayısı ve kullanılan mühimmat miktarı hakkında geniş bir bilgi yer almaktadır. Ayrıca eserde Osmanlı askerlerinin içerisindeki itaat ve nişancılığın önemi üzerinde durularak askerlerin nasıl ve hangi ortamlarda yetiştiği hakkında önemli ayrıntılara girilmiştir. Bununla birlikte Avrupa?daki askerleri teşkilatların yapısı, Avrupa ülkelerindeki asker miktarı, Avrupa?daki askeri araçlar ile birlikte Avrupa askerinin nişancılıktaki marifetleri istatiki olarak açıklanarak bizdeki askeri sistem ve askerin nişancılıktaki mahareti karşılaştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ThetermAlmanacs is usedtodescribeworks of art whichconsistthepreviousyearspolitic, agricultural, commercial, medical, pharmacological, naval, military, historical, literaryandbiographicalincidents? summaries, generallyincidents of previousyears? orlastyearsincidents. ThetranslatedworkNevsâl-i Askeriye is work of Mehmet Tevfik of Selanik. IntheAlmanacthereareusefulmilitaryinformationandsomedescriptionswithillustrations. It is a significantwork in terms of itsdetaileddescriptions of incidents since thebeginning of theOttomanHistoryuntilitswritingdate. Inthework, it firstshowsthedescriptions of badgesandmedals, andlater it showdetaileddescriptions of thequantity of usedmaterialsduringwarsandsoldiers. It is pointedout in theworkaboutsignificance of themarksmanshipandloyalty of ottomantsoldiers, moreovertheinformationsabout how thesoldiersaretrainedandwherethesoldiersaretrained. Inadditiontothis, thestructure of EuropeanMilitary, thequantity of Europeanmilitarystaff, themilitaryequipments, andthemarksmanship of europeansoldiersarecomparedwithOttomanmilitaryinformation.