H.1327(M.1911) tarihli Risale-i Mevkute-i Harbiye'nin transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Trasnscription and evaluation of Risale-i Mevkute-i Harbiye for H.1293 (M.1911)
- Tez No: 356227
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REŞİT YAŞAR BÜYÜKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ottoman Empire, pamphlet, military academy, military
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
1300 yılında küçük bir beylik olarak kurulan Osmanlı İmparatorluğu XVI.yy?da üç kıt?aya yayılmış,XVII.yy sonlarına kadar da dünya siyasetine yön veren karada ve denizde büyük bir güce sahip imparatorluk olma özelliğini sürdürmüştür.Uzun yıllar Avrupa?ya karşı üstünlüğünü sürdüren Osmanlı İmparatorluğu Avrupa?nın coğrafi keşiflerle başlayan gelişme sürecinin gerisinde kalmış,askeri sahada büyük yenilgiler almaya başlamıştır.Yenilgilerin sebebi askeri zannedilmiş ve bu sebeple,askeri ıslahatlar yapılmıştır. Bu çalışmamız 1835?te subay yetiştirmek üzere açılan askeri mektep olan harbiyenin faaliyetlerini aydınlatmaya yöneliktir. Bu Çalışmada dönemin ordu idaresinden,Erkan-ı Harbiyyenin ders programından, bölüklerin talimnamesinden, orduda kullanılan askeri mühümmattan,Erkan-ı Harbiyyedeki kılık kıyafet düzeninden,okuldaki nizamlardan bahsedilmiştir.Tamamına yakını Risale-i Mevkute-i Harbiyye adlı dergiye dayanan bu çalışma dergide ki bilgiler,konuyla ilgili olan kitap,makale,sözlük v.b materyallerle desteklenmiştir. Anahtar Kelimeler :Osmanlı İmparatorluğu,risale,harbiye,askeri
Özet (Çeviri)
In1300, Ottoman Empire which was founded as a small beylik(Ghazi principality), expanded over three continents in 17th century and until the end of the 17th century it kept being a major part of the World political sphere on shape land and sea. The Ottoman Empire had kept the dominance against Europe for many years , but it lagged behind with beginning of the geographic discoveries, and got a drubbing on military unit. The reason of defat was thought because of military therefore it was committed military reforms. In this study we aimed to enlighten of the military academy which was formed to educate the army officer in 1835. In this study, it was mentioned the period of the administration of the army, the curriculum of General Staff, the field Manuel of platoons, ammunition used in army, the system of dress in General Staff and orders in Military academy. Almost all of this study was based on the magazine called Risale-i Mevkute-i Harbiyye and the information in magazine was supported with books, dictionaries, articles etc. contributed with the study.