Nevsal-i Afiyet (H.1300/M.1900 tarihli) Salnamesinin çeviri yazısı
Writing the medical almanac dated 1900 withnew letters
- Tez No: 569432
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Tarih, Medical History and Ethics, History
- Anahtar Kelimeler: Tıp, Salname, Besim Ömer, 19. Yüzyılda Osmanlı
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 374
Özet
Tıp tarihi insanlık kadar eskidir. İslam medeniyetinde en önemli hususlardan birisi insandır. İnsanın fizyolojik ve psikolojik sağlığının muhafazası için yöneticiler hastahaneler inşa ettirirken hekimler de hastalıklar karşısında çaresiz kalan insanların imdadına yetişebilmek için çalışmalarını devam ettirmişlerdir. İslam tarihinde birbirinden farklı ve önemli icatlara, keşiflere imza atan hekimlerin açtığı yoldan devam eden Türkler Osmanlının son dönemlerinde modern tıbbın uzağında kalmamaya gayret göstermişlerdir. Bunlardan birisi olan Besim Ömer Paşa'dır. Tıp alanındaki gelişmeleri, sağlık açısından neyin zararlı neyin faydalı olduğunu araştırmaktan ziyade bu konuda çalışan hekimlerin, araştırmacıların eserlerinden (kitap, makale vs) topladığı bilgileri Osmanlı Devleti döneminde ilk defa bir kitapta toplamıştır.“Nevsal-i Afiyet”ya da“Salname-i Tıbbî”adıyla bilim dünyasıyla buluşan bu eserden toplamda dört sayı vardır. Her sayısında gelişen bu önemli eserin ikincisini günümüz Türkçesiyle okuyucu ile buluşturmayı hedefledik. Eserde birbirinden ilginç makaleler bulunmaktadır. Bazı yazılar ve istatistikler 21. Yüzyılda tıp dünyasının uğraştığı konularda yardımcı olacak niteliktedir. Yine bu çalışmada iyi bir hekim ve araştırmacı olan Besim Ömer Bey'in hayatı da kısaca anlatılmıştır. Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
History of medicine is as old as humanity. One of the most important issues in Islamic civilization is human. In order to maintain the physiological and psychological health of the man, the managers built the hospitals and the physicians continued their efforts to get rid of the helpless people in the face of the diseases. In the history of Islam, the Turks, who continued their paths by physicians who signed different and important inventions and discoveries, endeavored not to stay away from modern medicine in the last period of the Ottoman Empire. One of them is Besim Ömer Pasha. Rather than investigating what is detrimental to what is detrimental to health and what is beneficial in the medical field, the information gathered by the physicians and researchers in the field (books, articles, etc.) was collected in a book for the first time in the Ottoman Empire. There are four numbers from this work which meets the world of science with the name“Nevsal-i Afiyet”or“Salname-i Tıbbî”. We aimed to bring the second one of this important work, which is developing in every issue, to the reader with today's Turkish. There are interesting articles in the work.Some of the articles and statistics will help in the field of medicine in the 21st century.In this study, Besim Ömer Bey, who is a good physician and researcher, is also briefly described. Science Code : KeyWords : Medicine, Salname, Besim Ömer, Ottoman in the 19th Century Number :362 Supervisor : Prof. Dr. Necmettin AYGÜN